Home » Vremenska prognoza do kraja novembra

Vremenska prognoza do kraja novembra

0

Iako su dnevne temperature i dalje veće u odnosu na prosečne za ovo doba godine, uz nastupajuća zahlađenja vremenske prilike su u skladu sa godišnjim dobom, i do kraja meseca se očekuje više padavina, kiše u nižim i snega u višim predelima.

Naš meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi najavljuje da će ove sedmice nakon kratkog otopljenja u utorak doći do novog pogoršanja uz kišu, dok će snežna granica biti 1.100 metara nadmorske visine, sneg će provejavati samo na višim planinama.

Zahlađenje ove nedelje, potrajaće do 20. novembra

U četvrtak su nove padavine moguće na severu, dok je u petak moguće jače, ali prolazno pogoršanje i osetnije zahlađenje uz spuštanje snežne granice na oko 800 metara nadmorske visine, posebno od noći ka suboti – kaže Marko Čubrilo.

Za utorak najavljuje umereno do znatno oblačno uz ređu pojavu slabe kiše. Duvaće pojačan južni i jugozapadni vetar, ali se olujni udari ne očekuju. Krajem dana i u toku večeri hladan front prvo na severu, a zatim i u ostalim delovima regiona donosi jače pogoršanje uz kišu, zahlađenje i prolazno jak severozapadni vetar.

U sredu 15. novembra će biti hladnije, na severu od sredine dana suvo, dok se na jugoistoku padavine očekuju do posle podneva. Vetar će biti umeren, severozapadni. Temperatura će biti od +7 do +14 stepeni Celzijusa. Uveče se očekuje razvedravanje nad većim delom regiona.

U četvrtak će ujutro biti hladno, nad južnim i središnji delovima ponegde i maglovito. U toku dana uglavnom suvo uz promenljivu oblačnost dok bi na severu ponegde moglo biti prolazne kiše. Vetar će biti uglavnom slab, jugozapadni, dnevni maksimum će se kretati od +9 do +15 stepeni Celzijusa. U petak i subotu imaćemo prolazno pogoršanje vremena koje će uglavnom u petak doneti pojavu kiše, koja lokalno može biti i obilna, dok su padavine za subotu još uvek neizvesne nad severnim delovima regiona, dok bi ih trebalo biti nad središnjim i južnim oblastima – kaže meteorolog.

Spuštanje snežne granice

Sa premeštanjem hladnog fronta u petak posle podne će vetar biti u okretanju na jak severozapadni uz osetnije zahlađenje i spuštanje snežne granice na oko 800 metara nadmorske visine. U petak maksimum od +7 do +13, uveče u daljem padu, a za naredni vikend će biti uglavnom od +4 do +9, iznad 800 metara nadmorske visine ispod +2 stepena Celzijusa.

Početkom sledeće sedmice će biti suvo uz jutarnji mraz i dnevni maksimum u manjem porastu. U naredni utorak i sredu ponovo će padati kiša povremeno, posebno na severu regiona. U toku noći će biti bez mraza i dnevne maksimalne temperature vazduha biće od +7 do +14 stepeni Celzijusa. Snežna granica će biti na oko 900 mnv – kaže Marko Čubrilo.

Novo zahlađenje posle 23. novembra

Prema njegovim rečima signal za moguće jače pogoršanje i zahlađenje se javlja posle 23. novembra, u poslednjoj sedmici novembra. Ali pošto je to dalek termin poručuje da treba pratiti da li će se taj trend održati.

Marko Čubrilo zaključuje da nakon otopljenja u utorak 14. novembra tokom večeri počinju nove padavine i sledi zahlađenje krajem sedmice, posebno za vikend, dok oko 21. novembra očekuje da bude toplije, a zatim je do kraja novembra moguće novo zahlađenje.

Čubrilo je još ranije najavio da će oko 22. novembra maksimalne temperature vazduha biti u postepenom porastu i da bi tada mogle da dostignu i oko +15 stepeni Celzijusa.

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu otopljenje bi potrajalo do oko 25. novembra kada je moguće novo zahlađenje – zaključuje meteorolog.

Izvor:Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *