Home » Vlada Srbije podigla dnevnice za službena putovanja u zemlji: Sa 150 povećana na 1.000 dinara

Vlada Srbije podigla dnevnice za službena putovanja u zemlji: Sa 150 povećana na 1.000 dinara

0

Vlada Republike Srbije izmenila je 28. decembra Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara. Izmenjena uredba počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku RS, objavilo je na svom sajtu UGS “Nezavisnost”.

Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev UGS “Nezavisnost” čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

“Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika”, izjavila je predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić povodom povećanja iznosa službene dnevnice.

Podsećamo da je dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara Vlada propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa dotadašnjih 2.556 na 150 dinara. To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od tada do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo “rad na terenu” i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika.

Izvor: UGS Nezavisnost

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *