Home » U toku izgradnja modernih dečjih vrtića u Borči i Ovči

U toku izgradnja modernih dečjih vrtića u Borči i Ovči

0

Screenshot

Očekuje se da će na leto na opštini Palilula biti završena izgradnja modernih dečjih vrtića u Borči i Ovči. Ovaj novitet će biti od velikog značaja za žitelje ovog dela grada i zbog toga što se u neposrednoj blizini nalazi novoizgrađeni Dom zdravlja.

Briga o najmlađim sugrađanima je prioritet gradskih vlasti, pa tako, pored besplatnih udžbenika za školarce, besplatnih vrtića za mališane, Grad Beograd ulaže u gradnju novih i rekonstrukciju postojećih škola i vrtića.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je jesenas radove na izgradnji vrtića u Borči, koji bi trebao da bude završen na leto ove godine.

Kako je tom prilikom istakao, vrtić će biti od velikog značaja za žitelje ovog dela Palilule jer se u blizini nalazi i novoizgrađeni dom zdravlja, a u planu je i uređenje parking-prostora, čime će čitava zona biti zaokružena.

– Ovo će biti jedan od najvećih vrtića u gradu, prostiraće se na skoro sedam hiljada kvadrata i u njemu će biti 270 mesta za boravak dece, raspoređene u trinaest grupa. Objekat će biti u skladu sa svim standardima – naveo je Šapić.

On je podsetio na odluke da u državnim vrtićima boravak bude potpuno besplatan, da se povećaju subvencije za boravak svakog deteta u privatnim vrtićima na 33.000 dinara, da privatni vrtići dobijaju pun iznos bez obzira na to ako dete tokom meseca izostane, te da se novac uplaćuje direktno predškolskim ustanovama, a ne na račune roditelja. Sve to će privatnim vrtićima znatno olakšati funkcionisanje, obezbediti im stabilno finansiranje i istovremeno biti podstrek za otvaranje novih objekata, naglasio je Šapić.

– Roditeljima će takođe biti znatno lakše, jer njima će biti svejedno da li su dete upisali u privatni ili državni vrtić ako ne moraju ništa da plaćaju. Naša je procena da će se najveći broj privatnih vrtića uklopiti u iznos koji Grad subvencioniše. To je praktično još jedna ključna mera kako bismo došli do toga da ne postoji nijedno dete koje neće ići u vrtić. Mislim da smo blizu toga – istakao je Šapić.

Kada je reč o vrtićima koje Grad Beograd gradi, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je dodao da ili je raspisana javna nabavka ili su radovi u toku na devet objekata.

– Pored ovih u Borči, u naselju Braće Jerković radovi su daleko odmakli, a uskoro se očekuje završetak adaptacije stare škole u vrtić u Umčarima. Javna nabavka je raspisana za objekat u Stepojevcu, takođe za vrtić u Bloku 62, a projektovanje za vrtić u Sunčanom bregu u Rakovici se završava. Mesna zajednica u naselju Zuce se preuređuje u vrtić sa sto mesta, Opština Obrenovac takođe od naših sredstava završava vrtić u Bariču. Nastavićemo da gradimo i da povećavamo kapacitete i već ove godine očekujemo da boljitku u ovoj oblasti znatno doprinesu i mere koje smo doneli, a za šta Grad na godišnjem nivou izdvaja oko šezdeset miliona evra – kazao je Šapić prilikom obilaska radova.

Sve predškolske ustanove koje se nalaze sa leve obale Dunava uskoro bi trebalo da dobiju centralnu kuhinju. U sklopu tog projekta, mališani koji žive u ovom naselju na levoj obali Dunava, dobiće i vrtić.Oko 2.500 obroka dnevno za sve mališane koje pohađaju vrtiće u naseljima na levoj obali Dunavaspremaće se u toj centralnoj kuhinji u Ovči. Iako je ova ideja pominjana odavno, prvi konkretni potezi povučeni su pre pet-šest godina. Osim što bi se rasteretila sadašnja kuhinja, izgradnjom ovog objekta znatno bi se smanjili i troškovi koje ima PU „Boško Buha”, dopremajući hranu „preko reke”.

Izvor: kurir.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *