Home » Struja u 2024. neće poskupeti, najavljuje v.d. generalnog direktora EPS

Struja u 2024. neće poskupeti, najavljuje v.d. generalnog direktora EPS

0

EPS će u 2023. godini ostvariti najveću dobit u istoriji postojanja od 96,5 milijardi dinara, pri čemu se sve obaveze blagovremeno izmiruju. To je izuzetno važna vest a još važnija je da ovakvi nezabeleženi finansijski rezultati garantuju da nema poskupljenja struje naredne godine.

To u intervjuu za Blic otkriva Dušan Živković, v.d. generalnog direktora AD EPS i dodaje da je da je obezbeđena nesmetana proizvodnja električne energije tokom praznika, ali i u periodu posle jer je završena revitalizacija poslednjeg agregata Đerdapa 1. 

Istovremeno na deponijama uglja ima oko 2,2 miliona tona, što je visok nivo popunjenosti a akumulacije iznose oko oko 550GWh.

Na pitanje pstoje li razlozi za strah od najavljenih reformi EPS-a, ističe da je EPS veliki sistem i promene dolaze u periodu složenih geopolitičkih odnosa. 

– Vreme koje dolazi obeležiće izazovi za razvoj OIE, dekarbonizaciju, cirkularnu ekonomiju, veštačku inteligenciju, energetsku bezbednost i zato će biti potrebno vreme da se sprovedu dubinske reforme. Imamo snažnu podršku države, predsednika Republike, Vlade i resornog Ministarstva i zato sam uveren da će tempo promena biti dinamičan. Plan transformacije bi trebalo da se završi do maja i u njemu će biti sagledane sve ključne promene u odnosu na strateške, operativne i finansijske procese. Poseban akcenat u 2024. godini biće stavljen na investicije, proizvodnju i ljudske resurse – kaže Živković.

Prema njegovim rečima, EPS treba da ostane u vlasništvu države.

– Moj stav je poznat i jasan, privatizacija je tema o kojoj ne treba ni da razgovaramo. EPS je u vlasništvu države i tako mora da ostane – rekao je.

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *