Home » STIŽE ZIMA! Meteorolog Ristić otkrio: Evo kada pada prvi sneg!

STIŽE ZIMA! Meteorolog Ristić otkrio: Evo kada pada prvi sneg!

0

Iako je ove godine sunčano i toplo vreme oborilo sve rekorde i zašlo duboko u jesen što je rezultiralo iznad prosečnim temperaturama, kraj oktobra i početak novembra su doneli kraj miholjskog leta i promenu vremenskih prilika, a kada su susnežica i sneg u Srbiji u pitanju, moguće je da se već u danima pred nama zabele planine i predeli na više od 900 metara nadmorske visine.

Prvi pravi sneg u decembru, ali može da nas iznenadi i ranije

-Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra – najavio je meteorolog Ivan Ristić u sezonskoj prognozi, a na pitanje kada možemo očekivatisneg u nižim predelima i gradovima kaže da u trećoj dekadi novembra postoji takva šansa, ali za sada ipak stoji ono što je najavio ranije, a tiče se polarnog vorteksa koji će ove godine biti slab i podeljen na tri dela.

– Jedan će biti nad severnom Amerikom, drugi nad Sibirom a treći najvažniji za nas – iznad severne Evrope. To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024 bude kao što je bila nekad kod nas, kao što smo je imali, da temperature budu u granicama normale i da bude puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru. Prvi sneg, ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije – kaže Ristić.

Najsnežniji mesec ove zime biće decembar

Najavljuje da će u decembru biti malo sunca, a puno oblaka i niske oblačnosti ponegde i magle. Nastaviće se trend sa više padavina, ali i snega. Jutarnje temperature će biti od -3 do +3 stepena, a najviše dnevne od 2 do 7 stepeni Celzijusa. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni i maksimalnom temperaturom vazduha od oko 0 stepeni Celzijusa.

– Najhladniji, ali i najsnežniji period ove zime biće za kraj decembra i u prvoj polovini januara. Totalno će biti drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu godinu sedeli u kafićima. Vreme će ove zime biti uslovljeno dešavanjima vezanim za polarni vrtlog, a to je zona niskog pritiska velikih razmera, prečnika manjeg od 1.000 kilometara, koja rotira u smeru suprotnom od kazaljki na satu na Severnom polu, i u smeru kazaljki na satu na Južnom polu. U oba slučaja se naziva ciklon, odnosno oba polarna vrtloga se okreću na istok oko polova. Podnožja dva polarna vrtloga nalaze se u srednjoj i gornjoj troposferi i protežu se u stratosferu. Ispod toga leži velika masa hladnog, gustog arktičkog vazduha – objašnjava Ristić.

Prema njegovim rečima u toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kada bude slabiji deo arktičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i sneg.

Izvor:Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *