Home » Šta sve znače nova pravila o otvaranju bolovanja? Evo kako će odsustvo sa posla moći da se produži na više od mesec dana

Šta sve znače nova pravila o otvaranju bolovanja? Evo kako će odsustvo sa posla moći da se produži na više od mesec dana

0

Nova pravila o otvaranju bolovanja stupila su na snagu u novembru prošle godine. Umesto dosadašnjih 60, izabrani lekar može da otvori bolovanje samo do 30 dana, ipak, postojaće izuzeci. Iako ovo nisu nove izmene, čini se da građani nisu upoznati sa njima.

Specijalistkinja opšte medicine Tatjana Gajdašević Radojković kaže da je pretpostavka da je verovatno veliki broj pacijenata imao duža bolovanja, pa je zato i promenjen zakon, odnosno vraćen na ono kako je bilo do 2019. godine.

Nadležnost izabranog lekara je u trajanju od 30 dana, u slučaju da je potrebno bolovanje duže od 30 dana, lekar je dužan da uputi pacijenta na lekarsku komisiju. Izuzetak su pacijenti koji boluju od malignih bolesti, pacijenti sa invaliditetima, u slučaju da je trudnoća, lekar može sam da drži pacijenta na bolovanju 60 dana i nakon toga da ga šalje na lekarsku komisiju – objašnjava ona.

Šta ako je pacijentu predloženo bolovanje duže od mesec dana?

Pacijenti ne idu na lekarske komisije, već ih lekari putem mejla upućuju na njih. Kad pacijent donese izveštaj lekara specijaliste gde je predloženo bolovanje duže od 30 dana, u tom slučaju lekar slika izveštaj i putem mejla prosledi izveštaj i podatke u vezi sa bolovanjem, na takav način na lekarsku komisiju – rekla je Gajdašević Radojković.

Slučaja zloupotrebe, kako kaže je uvek bilo.

Lekari se uvek trude da pacijenta drže na bolovanju iz opravdanih razloga, a u slučaju da neko teži nekom dužem bolovanju, mi ga svakako upućujemo dalje na specijalističke preglede da se utvrdi da li je i neophodno – kaže.

Izvor:Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *