Home » Slobodna zona za mlade strast promene

Slobodna zona za mlade strast promene

0

Ovogodišnje 19. izdanje Filmskog festivala Slobodna (31. 10 – 5. 11) zona nudi bogat sadržaj namenjen deci i mladima. Osim filmova iz glavne selekcije, koji su u konkurenciji za nagrade, na programu će biti i besplatne projekcije prvih kratkih ostvarenja srednjoškolaca, od ove godine festival uvodi Nagradu „Olivera Ranđić” za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju, a 5. novembra u KC Zrenjanin biće održana dodela Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.

Tradicionalni takmičarski programi 14+ i 8+ ove godine su spojeni u jedan, EU Teen Zone. Srednjoškolski žiri koji čine đaci Četrnaeste gimnazije izabraće najbolji film, a u konkurenciji je pet naslova: „Radikalno” iz Meksika, „U kući pada kiša” iz Belgije, „20.000 vrsta pčela” iz Španije, „Zauvek – zauvek” iz Ukrajine i „Dom” iz Turske.

Sofija Otero je za ulogu osmogodišnje Lusije u filmu „20.000 vrsta pčela” osvojila Srebrnog medveda za najbolje glumačko ostvarenje u Berlinu ove godine, čime je postala najmlađi laureat u istoriji festivala.

Film rediteljke Estibaliz Uresole Solaguren prati Lusiju u njenom traganju za sopstvenim identitetom, uz pitanje zašto nije kao drugi. Boraveći tokom leta u kući koja se bavi pčelarstvom, uz pomoć majke i drugih ženskih rođaka, Lusija otkriva sopstvenu ženstvenost i uči da postoji mnoštvo načina da se bude žena, baš kao što postoji mnogo vrsta pčela.

Četrnestogodišnji Ahmet junak je filma „Dom” Nehira Tune, smeštenog u Tursku 1997. kada su tenzije između sekularne i verske struje u zemlji u porastu. Ahmetov nedavno preobraćeni otac šalje ga u islamski dom, „jurtu“, da nauči muslimanske vrednosti. Ahmet ima problema da se uklopi sa grubom decom u jurti, a u sekularnoj školi krije svoj novi dom. Jedina uteha mu je novi prijatelj Hakan, klinac koji ima uličnu pamet i zna kako da pliva u sistemu jurte. Zajedno sanjaju da sami donose odluke.

Krajem devedesetih dešava se i film „Zauvek – zauvek” Ane Burjačkove. Srednjoškolka Tonja prebacila se u novu školu, gde se sprijateljila s grupom opakih omladinaca, u pokušaju da pronađe zaštitu od ljudi iz svoje prošlosti. Oni provode vreme zajedno, lutajući predgrađima Kijeva, zabavljajući se i upadajući u nevolje. Tonja se ubrzo zaljubljuje u Žuru, a kada se zaljubi i u Sânju, biva zapetljana u primamljivom, tajnom, ljubavnom trouglu. Ipak, njena bolna prošlost je i dalje proganja i otežava novostečeno prijateljstvo i romansu. 

U središtu filma „U kući pada kiša” autorke Palome Sermon-Dai su devojčica Purdi (17) i njen mlađi brat Makenzi. Dok Purdi radi kao čistačica u hotelu, u blizini jezera, Makenzi dolazi do nešto novca potkradajući turiste. Prepušteni sami sebi, moraju da nauče da podržavaju jedno drugo na iznenađujuće nežnom putovanju koje beleži ono što izgleda kao poslednje leto njihove mladosti.

Trenutno najpoznatiji i najzaposleniji meksički glumac, Euhenio Derbes, u filmu „Radikalno” igra nastavnika osnovne škole u Matamorosu, smeštene pored jedne deponije blizu granice sa SAD. Svet koji đaci poznaju je svet nasilja i nemaštine, dok u učionicama vlada atmosfera spartanske discipline. I taman kad izgleda da nema izlaza, nastavnik svojom radikalnom metodom pokušava da otključa znatiželju učenika, njihov potencijal a možda i njihovu genijalnost. Film je zasnovan na istinitoj priči.

FUTURE IS HERE

U Dvorani Kulturnog centra 4. novembra u 12 sati biće održane besplatne projekcije prvih srednjoškolskih kratkometražnih filmova nastalih u filmskim školama Dokufesta iz Prizrena i Slobodne zone junior iz Beograda. Petnaest ostvarenja odlikuje raznolikost vrlo važnih tema, poput društvenih, verskih i nacionalnih razlika, pitanja sazrevanja mladih i poteškoća na koje nailaze na tom putu.

NAGRADA „OLIVERA RANĐIĆ”

Od ove godine, Slobodna zona zajedno sa Fondom B92 uvodi Nagradu „Olivera Ranđić”, u znak sećanja na koordinatorku i spiritus movens programa Slobodna zona junior koja nas je prerano napustila prošle godine.

Nagrada će biti dodeljivana za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju, za iskorake, inovativnost i hrabrost u uvođenju novih metodologija i alata u obrazovanju u oblasti ljudskih prava i humanističkih nauka, uz podsticanje saradnje između obrazovnih institucija i nevladinog sektora na svim nivoima.

Ovogodišnje izdanje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije održaće se 5. novembra u 14 časova projekcijom nemačkog filma „Sve će se promeniti” u više od 35 bioskopa širom Starog kontinenta. U Srbiji će domaćin biti Kulturni centar Zrenjanin, a Dušan Čavić i Dušan Šaponja vodiće edukativni razgovor nakon projekcije.

Naučno-fantastična drama „Sve će se promeniti” Martena Perzila smeštena je u distopijsku 2054. kada trojica prijatelja kreću na putovanje u prošlost kako bi ponovo otkrila izgubljeni biodiverzitet. 

Nagrada mlade publike biće uvod u Mesec evropskog filma Evropske filmske akademije. Ovaj prestižni filmski događaj, namenjen učenicima od 12 do 17 godina, organizuje se već sedam godina u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona i pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Cilj Slobodne zone je očuvanje decentralizovanog pristupa ovom projektu, zbog čega su naši partneri u prethodnim godinama bili kulturni centri širom Srbije, od Subotice i Novog Sada, do Gornjeg Milanovca i Niša.

Na 19. Slobodnoj zoni biće prikazana ukupno 63 filma iz 38 zemalja. 

Festival će svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, 31. oktobra u 19 časova u mts Dvorani.

Na zatvaranju, 5. novembra u Cineplexx Galeriji u 20 časova, biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, „Čudna strana života”, sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.

Ulaznice za svečano otvaranje, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na​ biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs​. Istoga dana film će biti prikazan na otvaranju festivala u Nišu i Novom Sadu.

I za ostale projekcije karte su u prodaji na biletarnicama bioskopa, a spisak sala za sve gradove možete pronaći ovde.

Većina filmova iz programa ovogodišnjeg festivala imaće i titlove na engleskom jeziku.

Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

Više o kompletnom programu 19. Slobodne zone možete pronaći na sajtu slobodnazona.rs

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Izvor: blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *