Home » Šapić: Sve je spremno za uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save

Šapić: Sve je spremno za uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save

0

Uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save i izgradnja podzemne garaže u Skerlićevoj ulici dva su važna projekta koja će biti realizovana u narednoj godini, a Beograd će dobiti prostor koji će biti u skladu sa lepotom i važnošću koju sam hram nosi, izjavio je danas predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

Kako je u izjavi za medije naglasio, Hram Svetog Save je jedan od najlepših hramova na svetu i kao takav zaslužuje potpuno uređen prostor na platou gde se nalazi.

– Prethodne dve tri godine trajao je proces usaglašavanja o tome kako bi plato trebalo da izgleda da bi bio u skladu sa arhitekturom, lepotom i važnošću ove prelepog Hrama, ali i potrebama naših sugrađana, našeg naroda i svih koji ovde dolaze. Usaglasili smo stavove sa Srpskom pravoslavnom crkvom o tome i konačno smo spremni da se krene u poslednju fazu, a prema projektu akademika Branislava Mitrovića i profesora Dejana Miljkovića. Očekujemo da radovi krenu u toku 2024. godine i da plato ispred Hrama Svetog Save zaista postane simbol ovog dela Evrope kao što je sam hram postao mnogo više od toga – rekao je Šapić.

On je istakao da je podzemna garaža u Skerlićevoj, može se reći, sastavni deo ovog čitavog velikog projekta.

– Prvo jer postoji velika potreba za parkiranjem u ovom delu grada, a onda naravno kada budemo uredili ovaj plato onako kako treba da izgleda, onda će ovde da boravi daleko veći broj ljudi. Ova garaža će imati oko 370 mesta, dobijeni su lokacijski uslovi, u toku je završetak izrade projektne dokumentacije i očekujemo da u sledećoj godini krenemo sa njenom izgradnjom. Nedugo posle završetka platoa ispred Hrama trebalo bi da bude gotova i garaža i sa ova dva projekta ovom delu grada daćemo suštinski potpuno novi izgled – rekao je Šapić.

Arhitekta Marko Stojčić je naglasio da je njihova obaveza da ovaj projekat bude završen i da Beograđani konačno dobiju uređen plato ispred Hrama Svetog Save.

– Profesori koji su radili ovaj projekat su vrlo pažljivo projektovali čitav ovaj prostor u tesnoj saradnji sa srpskim patrijarhom i vladikom Stefanom i ostvarili su dogovor da će ovde biti jedna velika zelena površina, koja bi trebalo da bude pandan Narodnoj biblioteci i veliki javni prostor za različite događaje koje će organizovati Crkva i Grad. Konačno čitav ovaj prostor će biti centar Vračara i jedan od centara Beograda, a ljudi koji budu dolazili moći da se osećaju u skladu sa onim što predstavlja Hram – najznačajniji objekat naše vere i kulture – rekao je Stojčić

Izvor:Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *