Home » Ruši se postojeća fontana i gradi “svedenija” na Trgu Nikole Pašića – Raspisan tender za rekonstrukciju

Ruši se postojeća fontana i gradi “svedenija” na Trgu Nikole Pašića – Raspisan tender za rekonstrukciju

0

Godinama se najavljivala i odlagala rekonstrukcija beogradskog Trga Nikole Pašića, ali je konačno i za tu obnovu raspisana javna nabavka. Sekretarijat za investicije Grada Beograda objavio je tender za rekonstrukciju ovog trga u centru grada, a procenjena vrednost radova je 585 miliona dinara ili oko 5 mil EUR bez PDV-a.

Rok za podnošenje ponuda je 20. novembar, a više detalja se može naći OVDE.

Tenderom je predviđeno da posao bude obavljen u roku od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao, odnosno za sedam meseci, ali će budući ugovor sa izvođačem koji bude izabran biti podložan produženju. To je okvirno onaj rok u kojem je prvobitno trebalo da budu obnovljene ulice na potezu od Ruzveltove do Zoo-vrta.

Kako se može videti iz tehničke dokumentacije, u okviru radova na trgu, između ostalog, predviđeno je i rušenje jedne od najprepoznatljivijih beogradskih fontana, sa čuvenim vodoskokom koja će posle radova dobiti znatno svedeniju vodenu naslednicu. Ideja je da fontana bude preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija, odnosno da ima samo bazen bez vodoskoka (“vrela”).

Kada je reč o ostalim radovima, buduće popločanje trga biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na trgu će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info ploča (u kombinaciji bronze i čelika) o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere… Na prostoru od 8.000 kvadratnih metara, kako je predviđeno, žardinijere po obodu ostaće uglavnom kakvim ih znamo, ali modernizovanog izgleda, dok drveće neće biti posečeno. Novina će, uz klupe i drugi mobilijar, biti i drugačije osvetljenje.

U toku rekonstrukcije nije predviđeno sređivanje spomenika Nikoli Pašiću, ali u toku obnove trga biće potrebno da se taj spomenik zaštiti kako ne bi bio oštećen.

Dodatnih odlaganja, posle okončanja tendera za izbor izvođača, ne bi trebalo da bude jer kako je još proletos najavljeno, poslovi koji su bili preduslov za početak same obnove privodili su se kraju, a novac u budžetu je obezbeđen. Istina, tender za izbor izvođača kasni malo u odnosnu na proletošnju najavu, kada su iz grada isticali da bi on treblao da bude rapsisan u junu ili julu.

Skoro deset godina od arhitektonskog konkursa do rekonstrukcije

Na arhitektonskom konkursu za obnovu tri trga (među kojima je i Trg Nikole Pašića) pre osam godina pobedili su arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović. Oni su trg zamislili sa kamenom porfirom u crvenkastom tonu kakav je nekada bio na trgu. Njihova ideja bila je i da se spomenik pomeri bočno, ali konačna odluka o tome bila je na Komisiji za imenovanje trgova i ulica. Prema njihovoj prvobitnoj ideji iz 2015, postojeća fontana trebalo je da bude zamenjena vodoskokom sa mlaznicama iz poda i manje kvadrature od sadašnje. Ali, nekoliko godina kasnije, plan za budući izgled fontane naišao je na kritike beogradske javnosti nezadovoljne što bi ona mogla da bude uklonjena trajno onaka kakvu je znamo. Kompromis je napravljen u doba korone, 2020, kada je grad od projektanta za izradu tehničke dokumentacije zatražio da se razmotri mogućnost redizajniranja postojećeg vodoskoka. Na kraju došlo se do toga da ona fontana ostane gde se i nalazi, ali sa vraćanjem prvobitnog izgleda bez vrela.

Valja podsetiti da su Savičićeva i Dmitrović, kako je pisala Politika prethodnih meseci, u ovom poslu od početka do kraja, što nije bilo slučaj sa neslavnom rekonstrukcijom Trga republike. Njihovim angažovanjem, ali i tehničkom kontrolom projekta ne bi trebalo da se ponove veliki propusti u izvođenju poput onih na Trgu republike.

Trg formiran u doba socijalizma

Prvi arhitektonski konkurs za uređenje trga, koji je dugo bio poznat kao parking, sproveden je pre šest decenija. Na tom trgu je sem fontane bio viđen i spomenik Marksu i Engelsu jer se trg po njima dugo i zvao, ali to obeležje ovom dvojcu nikada nije podignuto. Fontana je urađena, ali trg je pravi pešački prostor postao tek osamdesetih kada je i ozelenjen platanima i drugim biljkama. Spomenik Pašiću podignut je 1998, a godinu ranije trg je nazvan po tom političaru i osnivaču Narodne radikalne stranke.

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *