Home » Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara

Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara

0

Privredna komora Srbije je zbog velikog interesovanja privrede produžila do 31. januara rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu.

Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

“U proteklom periodu PKS je intenzivno radila na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima. Kroz kampanju animiranja poslodavaca, predstavnici PKS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Srbije, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti. Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2.000 učenika koji će bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja, rekla je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević.

Ona navodi da privreda, kao i prethodnih godina, tradicionalno pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

“Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala, navela je Kovačević.

Kovačevićeva podseća da kompanija uključivanjem u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar u skladu sa potrebama kompanije, spreman da se odmah po završetku školovanja uključi u radni proces.

Kako navodi, na ovaj način poslodavac u velikoj meri smanjuje troškove za obučavanje radne snage, što se izdvaja kao jedan od benefita.

Učenici u dualnom obrazovanju u zavisnosti od obrazovnog profila provode određeni broj dana u kompaniji, čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvaja se poslovna klima i jača poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo.

“Pre samo nekoliko dana Vlada RS je donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju kojom se, između ostalog, predviđa i dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja, dodaje Kovačevićeva.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Izvor: Tanjug, blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *