Home » RGZ: Građani ne moraju da plaćaju advokate za ispravljanje grešaka u katastru

RGZ: Građani ne moraju da plaćaju advokate za ispravljanje grešaka u katastru

0

Netačni su navodi u medijima u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru, u kojima se tvrdi da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru, saopštio je Rebulički geodetski zavod (RGZ).

– Naglašavamo da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške. Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, istina je da građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno bespatno. Ukoliko grešku otkriju u roku od 8 dana od njenog nastanka građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo – stoji u saopštenju RGZ.

Dodaje se da, ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda, postoji i elektronska usluga ePrimedbe na sajtu Republičkog geodetskog zavoda koja omogućava građanima da, “iz udobnosti svog doma”, podnesu zahtev za ispravku greške.

– Ova opcija je takođe apsolutno besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije i u skladu je sa zakonskim regulativama i pružaju građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova – ističu iz RGZ.

Podestimo, Udruženje Efektiva zatražilo je juče da se hitno ukinu odredbe izmenjenog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, “prema kojima građani više ne mogu direktno da podnesu zahtev za neku promenu u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), već to moraju da rade preko tzv. profesionalih korisnika (advokata i geodetskih organizacija)”.

– Ovim izmenama, građanima se na teret stavljaju dodatni, ne mali troškovi, čak i za one jednostavne poslove, koje su do sada obavljali sami – navela je Efektiva.

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *