Home » Radno iskustvo nije uslov za zaposlenje

Radno iskustvo nije uslov za zaposlenje

0

U većini oglasa za posao, kao jedan od glavnih uslova za angažovanje kandidata na datoj radnoj poziciji navodi se radno iskustvo iz određene oblasti. To što ga kandidat nema, navode u “infostudu” ne znači automatski da neće biti primljen, ali je zato veoma bitno kako će na najbolji način staviti do znanja poslodavcu da je baš njegovo, a ne radno iskustvo ostaloh kandidata, adekvatno za to radno mesto. 

Prvi tim Saveza samostalnih sindikata Beograda, objašnjava da Zakonom o radu nije definisano radno iskustvo u struci kao uslov za rad na određenim poslovima.

-Ovaj uslov ipak može da bude utvrđen posebnim zakonom ili pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova koji donosi poslodavac. Radno iskustvo je vreme provedeno na radu na određenim poslovima nakon sticanja odgovarajuće stručne spreme. Takvo iskustvo se stiče radom po bilo kom osnovu – i u radnom odnosu u ugovorima van radnog odnosa, na istim ili sličnim poslovima u stepenu i vrstu stručne spreme koja je 1 uslov za rad na određenim poslovima – ističu u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

Nadležni iz saveza podsećaju da se radno iskustvo dokazuje potvrdom poslodavca, ugovorom po bilo kom osnovu ili nekim drugim dokazom (ugovorom o volontiranju ili potvrdom o volontiranju u skladu sa Zakonom o volontiranju) iz koga se nedvosmisleno može zaključiti da je kandidat za posao stekao odgovarajuće radno iskustvo.

Inače, već godinama unazad podaci iz istraživanja „Oceni put do posla” koje sprovodi “Infostud” pokazuju određenu dozu nezadovoljstva od strane kandidata procesom selekcije i regrutacije poslodavaca. S druge strane, analiza pokazuje da su kompanije macom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu za poslove, manjkom iskustva i nerealnim standardima koje kandidati imaju o sebi.

Nadležni podsećaju da kada je u pitanju kvalitet prijava, polovina kompanija ocenjuje da je kvalitet manji od očekivanog, a samo 15 odstvo je zadovoljno. Na ovo nezadovoljstvo takođe utiče i stepen kompetentosti samih kandidata. Istraživanje pokazuhe da je skoro polovina prijava manje kompetentna nego što je sam oglas zahtevao, dok samo 13 odsto kandidata ispunjava zahteve koje je poslodavac naveo u konkursu za posao.

Izvor:Politika.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *