Home » Putevi Srbije postavljaju pametne saobraćajne znake za najbezbedniju brzinu na put od Pojata do granice sa Crnom Gorom

Putevi Srbije postavljaju pametne saobraćajne znake za najbezbedniju brzinu na put od Pojata do granice sa Crnom Gorom

0

U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na državnim putevima JP Putevi Srbije pokrenulo je projekat integracije savremenih tehničkih rešenja iz oblasti ITS-a (Inteligentnih transportnih sistema) u postojeći sistem upravljanja putevima (meteorološke putne stanice, saobraćajni znaci sa izmenljivim sadržajem i sl.), saopštilo je to javno preduzeće.

Projekat se sprovodi na državnom putu IB reda broj 23 (od Pojata do granice sa Crnom Gorom) i podrazumeva postavljanje “pametnih” saobraćajnih znakova koji će učesnicima u saobraćaju, u zavisnosti od karaktera promena uslova vožnje, preporučiti najbezbedniju brzinu kojom se njihovo vozilo može kretati u trenutnim uslovima (uslovi puta, vremenski uslovi i uslovi u saobraćajnom toku).

Kada nastane nepovoljna promena uslova vožnje (npr. jaka kiša u kombinaciji sa smanjenom vidljivošću, jakim vetrom i gužvom u saobraćajnom toku) pametni saobraćajni znak samostalno izračunava i smanjuje preporučenu brzinu na najbezbedniju brzinu za trenutne uslove vožnje, uz pomoć sledećih senzora koji prikupljaju podatke iz okruženja:

– Senzor za merenje vidljivosti,

– Senzor za merenje brzine vetra,
– Senzor za merenje koeficijenta prianjanja na kolovozu i
– Senzor za detektovanje gužve u saobraćajnom toku. 

Izvor:eKapija.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *