Home » PRVOG DECEMBRA PROLEĆNA 22 STEPENA Šta je razlog ovog otopljenja i kad nas očekuje olujni vetar i NOVI OBRT

PRVOG DECEMBRA PROLEĆNA 22 STEPENA Šta je razlog ovog otopljenja i kad nas očekuje olujni vetar i NOVI OBRT

0

Nakon zahlađenja ove sedmice u našoj zemlji, od danas do subote posle podne očekuje se jako otopljenje nakon čega će uslediti novi pad temperature, dok će padavine biti uglavnom prolazne.

Marko Čubrilo, meteorolog, najavio je u vremenskoj prognozi da će od 3. do oko 9. decembra uglavnom biti hladnije od proseka, ali i da je verovatnoća za sneg postala minimalna.

Topao vazduh i olujni vetar

– Do subote posle podne preko nas će sa jugozapadastrujati veoma topao vazduh te će uz dosta oblaka temperature biti iznad i znatno iznad proseka,posebno u petak i subotu pre podne. Duvaće umeren i jak, na planinama na udare i olujan južni i jugozapadni vetar tako da će se sav sneg u oblastima ispod 1.000 metara nadmorske visine otopiti – najavio je Čubrilo.

U petak će biti uglavnom suvo. Premeštanje hladnog fronta se u subotu ujutro očekuje nad severozapadnim i zapadnim, a do kraja subote i nad ostalim predelima regiona. Količina padavina bi trebala znatno da opada od zapada ka istoku tako da bi od središnjih oblasti regiona padavine trajale znatno kraće.

Sneg u regionu i kratkotrajne kiše

Kao posledica toga nad zapadnim, središnjom i severozapadnom Hrvatskom, nad zapadnim i delom središnje Bosne i Hercegovine snega bi osim na planinama na kratko bilo i u nizijama, dok bi istočnije ispod 600 metara nadmorske visine uglavnom bilo kiše jer bi padavine trajale vrlo kratko tako da kada bude dovoljno hladno za sneg u nizijama one bi već prestale, poručio je meteorolog.

Olujni udari vetra i +22

Vetar će u subotu biti u okretanju na jak severozapadni, u zoni hladnog fronta sa olujnim udarima.

– U petak i subotu maksimumi će uglavnom biti od +9 do +17,a lokalno i oko +22 stepena Celzijusa, iza fronta u subotu u padu na oko +1 stepen Celzijusa, dok bi u nedelju trebalo da se kreću od -3 do +3 stepena Celzijusa. Tog dana bi prolaznih snežnih padavina moglo da bude nad delom središnjih i jugoistočnih oblasti regiona – kaže Marko Čubrilo.

Prema njegovim proračunima početkom sledeće sedmice biće suvo, ali hladno uz jutarnje mrazeve od -10 do -2 stepena Celzijusa i dnevne maksimalne temperature od -4 do +2 stepena Celzijusa.

Smanjuju se šanse za sneg u nižim predelima

– Kako su modeli ukinuli simulaciju ciklogeneze od 6. do 8. decembra verovatnoća pojave snega u nizijama je za svedena na minimum, tako da u koliko ne bude novih izmena ovo zahlađenje neće doneti konkretne snežne padavine u nizijama regiona. Posle 08. decembra bi bilo uslova za ciklogenezu nad Jadranom, ali uz porast temperature tako da bi tada uslova za sneg bilo samo u predelima iznad 600 metara nadmorske visine – kaže Čubrilo.

Zaključuje da u „u ovom momentu posle 9. decembra evropski model proračuna do oko polovine decembra simulira temperature oko ili malo iznad proseka, bez uslova za jače zahlađenje i sneg u nizijama“.

– Kako su ovih dana proračuni modela vrlo nestabilni,izmene su i dalje moguće, ali trenutno deluje da ovo zahlađenje teško može doneti sneg u predele ispod 600 metara nadmorske visine – kaže meteorolog.

Izvor: blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *