Home » POZIV ZA STARIJE OD 50 GODINA Od ponedeljka pregledi za utvrđivanje aneurizme trbušne aorte u četiri bolnice u Srbiji

POZIV ZA STARIJE OD 50 GODINA Od ponedeljka pregledi za utvrđivanje aneurizme trbušne aorte u četiri bolnice u Srbiji

0

Od ponedeljka ponovo počinju pregledi za rano utvrđivanje aneurizme trbušne aorte. Skrining se organizuje u bolnicama u Kruševcu, Novom Pazaru, Zaječaru, i u Beogradu u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa. Ministarstvo zdravlja poziva sve građane starije od 50 godina da se prijave za pregled.

Od početka godine u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije hitno je operisano 70 građana zbog pucanja aneurizme trbušne aorte, a samo u julu je bilo čak 15 intervencija.

Zbog toga se u bolnicama u Kruševcu, Novom Pazaru i Zaječaru i KBC Bežanijska kosa u Beogradu organizuje skrining za sve građane starije od 50 godina.

Tako da ćemo u narednih mesec dana imati preglede u tim bolnicama, pregledi će se zakazivati, i uz našu pomoć će tamo lekari raditi pregede i pokazati da li to može da se organizuje na lokalnom nivou, što je od velikog značaja. Ukoliko se to dokaže, imaćemo mrežu ustanova u celoj zemlji. U prošloj pilot kampanji pregledali smo oko 4.000 osoba, oko 200 je imalo aneurizmatsku bolest, od toga 20 je bilo za operaciju”, naveo je dr Igor Končar sa Klinike za vaskularnu hirurgiju UKCS.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić pozvala je sve koji su u porodici imali takve pacijente da odu na pregled.

“Šta time izbegavate, izbegavate da vam time život bude ugrožen zbog nemarnosti, zbog toga što niste otišli negde da se pregledate, što vam je bilo omugućeno, da postajete hitan slučaj. Molim sve. Potpuno je druga priča kada čovek dođe na planiranu operaciju, i kada dođe u ko zna kakvom stanju, na neplaniranu operaciju”, poručila je Grujičićeva.

Izvor:Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *