Home » Počinje zimsko računanje vremena: Menjaju se dve važne ekonomske stvari, nekima i obračun struje

Počinje zimsko računanje vremena: Menjaju se dve važne ekonomske stvari, nekima i obračun struje

0

Prelasci s letnjeg na zimsko računanje vremena, koje u svetu koristi više od 100 zemalja i zavisi od njihovog geografskog položaja, u EU već su duže predmet rasprava, ali odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Pomeranjem kazaljki sata za jedan sat unazad, sa 3 na 2 sata, u nedelju se završava letnje i počinje zimsko računanje vremena, a time se menja period tarifa za obračun električne energije u zemljama EU, a dodatno, obvezna je vožnja automobilom s upaljenim svetlima i tokom dana.

Povratkom na zimsko računanje vremena period više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Vozači, pak, moraju obavezno danju da upale dnevna/kratka svetala pri vožnji automobila.

Evropski parlament podržao je, naime, 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na nivou EU-a ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru letnnjeg ili zimskog računanja vremena

Na primer, u Hrvatskoj je to regulisano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do poslednjeg vikenda u oktobru.

Izvor: blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *