Home » Počinje isplata studentskih kredita i stipendija! Ako niste među tim srećnicima, evo kako do dobrog studentskog posla u Beogradu

Počinje isplata studentskih kredita i stipendija! Ako niste među tim srećnicima, evo kako do dobrog studentskog posla u Beogradu

0

Studenti koji žele da pronađu posao u Beogradu imaju veliki izbor, sudeći prema ponudi koju smo pretražili na internetu. Nudi im se mogućnost da zarade džeparac ili čak pozamašnu platu radeći u kafićima, buticima, bioskopima ili supermarketima. Cena satnice je u proseku oko 300 dinara, a mnogi poslodavci nude i više, dok je minimalna cena rada ove godine bila oko 230 dinara.

Danas je počela isplata prve i druge mesečne rate podsticaja za školsku 2023/2024, odnosno učeničkih stipendija i kredita, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Ipak, brojni su studenti koji ne primaju ovaj novac i oni se odlučuju upravo za dodatne poslove.

Brojne studentske zadruge pomažu studentima da stignu do prve zarade. Pored toga, ovo iskustvo im je važno zbog sticanja samostalnosti, radnih navika i upoznavanja novih ljudi jer im ti kontakti mogu značiti kada budu tražili posao nakon fakulteta. CV će svakako lepše izgledati ako ga ispunite brojim poslovima kojima ste se bavili kao studet, i to ne samo za platu, poslodavci računaju neretko i volonterski rad.

Najčešći posao kojim se mlade studentkinje i studenti bave jeste deljenje letaka sa promotivnim sadržajem i sprovođenja anketa sa stanovništvom. Rad u butiku ili ugostiteljskom objektu studenti takođe rado biraju, a mi smo pronašli neke poslove koju su posebno zanimljivi i profitabilni u ovom delu godine, kako je kupovina poklona u punom jeku, te radnje i tržni centri trebaju svu raspoloživu radnu snagu.

Pakovanje i podela novogodišnjih paketića

Tokom novogodišnjih praznika se dosta traže mladi za pakovanje poklona i paketića za najmlađe. Satnica za ovaj posao na Voždovcu je 400 dinara, a radi se noćna smena od 22-06 časova i dnevna od 10-17. časova. A vlasnik oglasa je naglasio da se mogu prijaviti učenici i studenti starosti od 18 do 26 godina.

Za pakovanje poklona u jednom tržnom centru satnica je 300 dinara, a radi se osam sati dnevno.

Prodavac kokica

Kao prodavci kokica u centru prestonice studenti mogu da zarade dnevnicu od 1.620 dinara u prvoj smeni, a u drugoj 1.890 dinara.Poslodavac je naveo da im sleduje 5 odsto ukupnog pazara u svakoj smeni. Radno vreme je 10-16č. i 16-23č. Obavezan je probni rad. S obzirom na to da je grad okićen i spreman za praznike, turista je puno, pa šetališta vrve od ljudi, tako da pazar može biti odličan.

Izlaganje robe na rafove

Omladinci do 30 godina, odnosno punoletni učenici, studenti, čak i nezaposlena lica, mogu raditi dodatni studentski posao u trgovini na pakovanju i izlaganju robe na police. Za to se po satu plaća 320 dinara, a lokacija maloprodaje je u naselju Braće Jerković.

Deklarisanje i pakovanje robe u magacinu može doneti zaradu od 2.400 dinara za smenu od 8 sati. 

Odvajanje robe za onlajn porudžbine je poseban posao koji se po satu plaća 300 dinara.

Rad u bioskopu

Bioskop je jedno od odličnh mesta za zaradu kada studirate. Jedan bioskop u centru grada nudi satnicu od 280 dinara za poziciju razvodnika. Uslov je da studenti imaju do 26 godina. Radi se 5 do 7 časova dnevno, 4 ili 5 dana sedmično s tim što je vikend obavezan. Postoji mogućnost angažovanja na duži vremenski period, navodi se u oglasu.

Rad na kasi u bioskopu se u jednom tržnom centru plaća 320 dinara, a posle 22 časa je cena sata veća. U pitanju su poslepodnevne smene, što može biti odlično za one koji imaju predavanja pre podne, a ukupno angažovanje je 20 sati sedmično. U zavisnosti od lokacije i poslovne politike firme, prednost ovog posla mogu biti i popusti na karte za filmska ostvarenja koja su na repertoaru.

Rad na infopultu u teretani

Ovo je posao koji postaje sve popularniji kod mladih, naročito zbog mogućnosti besplatnog korišćenja teretane ili značajnog popusta na neke programe. Širom Beograda se traže učenici ili studenti od 17 do 26 godina za rad na infopultu i za to mogu dobiti mesečno i do 60.000 dinara. 

U ovoj ponudi koju smo pronašli na internetu se radi od 7 do 15 časova, odnosno od 15 do 23 časa, vikendom nešto kraće.

Rad za štandom u tržnom centru

Jedan tržni centar u Beogradu traži studentkinje do 26 godina za rad na štaddu specijalizovanom za prodaju nakita i garderobe, a cena radnog sata je 300 dinara. Smene su šestočasovne, i to prva smena 10-16č. i druga od 16-22 časova.

Rad na pustu frizerskog salona

Mnogima će ovaj oglas zvučati neobično, ali da, istina je. Profesionalnom frizerskom salonu u Beogradu je “potreban kandidat na duži vremenski period”. Opis posla, kako navode u oglasu, je: Komunikacija sa klijentima uživo, putem maila, telefona i društvenih mreža, kao i zakazivanje termina. Vođenje evidencije stalnih klijenata i naplata usluga.

Napominju da je neophodno poznavanje engleskog jezika, radi se 6 dana u nedelji, a može se zaraditi i do 60.000 dinara.

Mesečne rata za stipendije i kredite 8.100 dinara

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da se učeničke stipendije i krediti isplaćuju u 10 mesečnih rata, putem tekućeg računa otvorenog kod ovlašćene banke (Banka Poštanska štedionica). Iznos mesečne rate za učeničke stipendije i kredite je 8.100 dinara.

Ministarstvo prosvete u cilju podsticanja najboljih učenika srednjih škola da nastave školovanje sa visokom postignućima dodeljuje stipendije i kredite. U školskoj 2023/2024. godini Ministarstvo prosvete stipendira 11.234 učenika i učenica, dok kredite dobija 635 srednjoškolaca. 

Učeničke stipendije se daju nepovratno, dok se učenički krediti vraćaju u slučaju da učenik ne ispuni uslove propisane konkursom.

Izvor: blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *