Home » Počela prijava za studentske elektronske platne kartice

Počela prijava za studentske elektronske platne kartice

0

Vlada Srbije usvojila je juče zaključak kojim će biti obezbeđena saradnja nadležnih institucija za uvođenje jedinstvene studentske elektronske platne kartice za svih 240.000 studenata u Srbiji.

Studentska kartica ima za cilj poboljšanje životnog standarda studenata, s obzirom na to da će omogućavati brojne popuste i pogodnosti. Reč je o prvoj fazi projekta, a krajnji cilj je ukidanje studentskih isprava u papirnom obliku, koje je počelo da se sprovodi u nekim evropskim državama, navedeno je u saopštenju.Prijava studenata je počela juče i odvija se putem portala Uprave za trezor, na adresi zsk.trezor.gov.rs. Studenti će prilikom prijave unositi JMBG, birati fakultet, unositi broj mobilnog telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova i biraće ekspozituru Banke Poštanska štedionica gde žele da preuzmu karticu.

S obzirom na to da će studentska kartica prvi put biti i platna, u daljem razvoju sistema za podršku karticama, sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja će olakšati svakodnevicu studenata, stoji u saopštenju Vlade.

Svim studentima koji se prijave za karticu biće otvoreni tekući računi u Poštanskoj štedionici, čije će održavanje biti besplatno. Njeno održavanje je takođe besplatno, za razliku od postojeće, koju su svi studenti morali da plate.

Zaključak koji je juče usvojen podrazumeva prihvatanje Nacrta sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija – Uprava za trezor, Ministarstva prosvete i banke Banka Poštanska štedionica AD Beograd, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u vezi sa izdavanjem i korišćenjem studentskih kartica i pitanja od značaja za uspostavljanje i funkcionisanje sistema za prijavu za studentske kartice i sistema za podršku tim karticama.

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *