Home » Pobedite jesenji umor

Pobedite jesenji umor

0

Ukoliko u ovom periodu godine osećate nedostatak energije i često ste pospani, a ujutru biste se radije okrenuli na drugu stranu umesto da ustanete iz kreveta kada se oglasi budilnik, znajte da je pitanju jesenji umor.

Stručnjak za spavanje Liza Artis kaže da je razlog takvog stanja to što naša biologija radi protiv nas, prenose Novosti.

– Tokom jeseni ranije pada mrak, što znači da melatonin (hormon sna) počinje ranije da se proizvodi i čini nas pospanim – ističe Liza. – Takođe, ujutro je mračnije, to održava pomenuti hormon na visokom nivou zbog čega smo pospani tokom celog dana. Prirodno svetlo čini da se osećamo budnijima i signalizira našem unutašnjem satu da je vreme da se probudimo i prestane da proizvodi melatonin. Ali ukoliko vam je ujutro teško da ustanete, onda stavite alarm dalje od sebe, koristite onaj sa jačim svetlom i odmah nakon buđenja se istuširajte hladnom vodom.

Šta još može da nam pomogne da pobedimo jesenji umor? Pomenuti stručnjak savetuje da praktikujemo dobru “higijenu spavanja”, što uključuje redovno spavanje i to na udobnom krevetu. Pre odlaska na počinak vidite da li postoji još nešto što je potrebno da menjate kako biste poboljšali san.

Ali trebalo bi da znamo i šta negativno utiče na kvalitet spavanja. Alkohol je svakako loš izbor. Mada se zbog njega možete osećati umorno i brzo zaspati, san vam neće biti tako dubok, što znači da se neće oporaviti ni um ni telo, odnosno nećete se probuditi odmorni. Male promene u ishrani ili rutini mogu da imaju veliki uticaj na kvalitet sna, smatra Liza.

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *