Home » PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE!

PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE!

0


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju veliki hrišćanski praznik, Bogojavljenje, a plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera običaj je koji se na današnji dan održava u mnogim našim krajevima.

Dužina staze na kojoj se pliva treba da iznosi 33 metra, što simbolizuje 33 godina Hristovog života. Svi plivači moraju imati obavljen lekarski pregled i ne smeju biti mlađi od 18 godina.

U Zemunu prvi Ivan, policajac prvi na Savi promenadi

Mladić Ivan Begovski prvi je doplivao do Časnog krsta u Zemunu, gde je učestvovalo ukupno 495 plivača, od kojih su 9 bile žene.

Mladi policajac Petar Jović (24) iz Medveđe je pobednik bogojavljenskog plivanja na Sava promenadi.

“Voda je ledena, ali meni kao policajcu i Srbinu ništa nije teško. Čast mi je da sam prvi stigao do krsta, posebno jer mi je prvi put da učestvujem”, poručio je Petar.

Više od 120 učesnika plivanja za časni krst kod Loznice

David Milosavljević (29) pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Loznici u muškoj, a osamnaestogodišnja Natalija Simić u ženskoj konkurenciji.

Plivalo se u jezeru kod restorana “MN”, kao i prošle godine, umesto u obližnoj Drini, po sitnoj kiši na plus dva stepena, a u vodu je ušlo rekordnih 125 plivača, a među kojima je bilo i dvadesetak devojaka. Deonicu od 33 metra, koja simbolizuje broj godina Isusa Hrista, najbrže je preplivao Lozničanin Milosavljević, nekadašnji vaterpolista koji je prvi put učestvovao na ovakvoj manifestaciji.

– Mnogo mi je drago što sam danas plivao i osvojio časni krst. Bavio sam se vaterpolom do pre deset godina, a već dugo želim da plivam na Bogojavljanje. Zamalo da i ove godine to ne učinim jer sam bukvalno do juče bio bolestan, na infuziji, ali sam se potrudio da dođem i vrlo sam srećan – kazao je nasmejani pobednik.

Natalija je iz lozničkog sela Jadranske Lešnice, plivala je prvi put. (T. Ilić)

U Beočinu prvi doplivao Luka (22)

Danas je u Beočinu u plivanju za Časni krst učestovalo 100 plivača iz svih krajeva Vojvodine koji su se u prisustvu i uz podršku velikog broja posetilaca oprobali u ovom tradicionalnom nadmetanju.

Pobednik ovogodišnjeg plivanja je Luka Obradović, student iz Srbobrana koji je najbrže savladao simbolična 33 metra u Dunavu i u veoma izazovnim vremenskim uslovima prvi stigao do časnog krsta.

Najmlađi učesnik koji je takođe pokazao zavidnu spremnost i pravi viteški podvig je četrnaestogodišnji Veljko Đorđević koji je danas u Beočin došao iz Kisača.

U Kraljevu pobednici svi učesnici

Bogojavljensko plivanje za krst časni, koje je danas oko podneva održano na reci Ibar u Kraljevu, nije imalo takmičarski karakter, tako da su pobednicima nazvani svi učesnici koji su plivali na ovoj reci, njih osamdesetak.


– Sakupili smo se po sedamnaesti put da obeležimo ovaj dan, a svako ko je danas plivao 33 metra u čast Hristovih godina i celivao Časni krst je pobednik, rekli su novinarima organizatori iz Pravoslavnog bratstva pri Duhovnom centru “Sveti vladika Nikolaj Velimirović“ u Kraljevu. (J.S.)

Miloš Pavlović iz Ljubovije prvi je doplivao do krsta na reci Drini.

U Kragujevcu prvi doplivao Lazar, najmlađa učesnica ima samo 7 godina

Nosilac bogojavljenskog krsta Šumadije za ovu godinu je Lazar Maksimović (22) iz Kragujevca.

On je na Šumaričkom jezeru prvi preplivao 33 metra i doplivao do krsta.

Ove godine nadmetalo se 92 učesnika, među kojima je sedam devojaka i desetoro maloletnika. Najmlađa učesnica bila je Nikolija Prokić (7), koja je plivala zajedno sa starijim bratom Tadijom (9) i sestrom Nikolinom (11). Pobedniku pripada čast da narednih godinu dana čuva prelazni Krst do kog je prvi doplivao. (D. Đusić)

Lazar Jakovljević prvi je doplivao do Časnog Krsta u Zrenjaninu.

Nikola Medan u Pančevu je prvi doplivao do Časnog krsta.

Svetlana Isailović iz Mačvanskog Belotića, prva doplivala do Časnog Krsta u Šapcu.

Na ovogodišnjem plivanju bilo je pet maloletne dece, dve dame i 15 pripadnike MUP-a.

Izvor:Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *