Home » Pad proizvođačkih cena u poljoprivredi, žito jeftinije za 41 odsto!

Pad proizvođačkih cena u poljoprivredi, žito jeftinije za 41 odsto!

0

Proizvođačke cene poljoprivrede i ribarstva u avgustu ove godine, u odnosu na isti mesec lane, smanjene su za 20,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama: žita, gde je pad 41,3 odsto, i industrijskog bilja, koje je jeftinije 31,1 procenat.

Kako navode, proizvođačke cene poljoprivrede i ribarstva u avgustu 2023. godine, u odnosu na jul 2023. godine, u proseku su povećane za 0,2 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama stoka i živina (1,1 odsto) i industrijsko bilje (1,5 procenata).

Proizvođačke cene poljoprivrede i ribarstva u periodu januar−avgust 2023. godine, u odnosu na isti period 2022. godine, u proseku su povećane za 1,2 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar−avgust 2023. godine, u odnosu na isti period 2022. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: stoka i živina (12,3 odsto) i stočni proizvodi (41,8 procenata).

Izvor: blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *