Home » Osnovano državno preduzeće EXPO 2027

Osnovano državno preduzeće EXPO 2027

0

Država Srbija je osnovala novo preduzeće EXPO 2027 i upisala ga u zvanični registar privrednih društava, objavio je N1. Firma je registrovana za delatnost “organizovanje sastanaka i sajmova”, osnivački kapital je milion dinara, a osnivač i jedini vlasnik je Republika Srbija.

Direktor preduzeća EXPO 2027 je Dušan Borovčanin, koji je radio na izradi kandidature Beograda i Srbije za Specijalizovani Expo 2027. Novo preduzeće, kako piše u odluci Vlade o osnivanju ovog privrednog društva, baviće se pripremom, organizacijom i održavanjem specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, zatim razvojem i promocijom specijalizovane izložbe, implementacijom mera neophodnih za koordinaciju i organizaciju izložbe.

Na “spisku zadataka” je i privlačenje potencijalnih investicija u projekte koji će se realizovati na prostoru specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, kao i organizacija kongresa, izložbi i sajmova u zemlji i inostranstvu, u vezi sa održavanjem specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027.

U naredne tri godine po 22,6 milijardi dinara izdvojiće se za ostvarenje projekta Beograd EXPO 2027, piše u budžetu za 2024. To je ukupan iznos od 67,8 milijardi dinara, odnosno oko 578 mil EUR. Država će ovaj projekat realizovati po posebnom zakonu – leks specijalisu, koji zaobilazi javne nabavke.

Ovaj leks specijalis – Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 – predviđa da se projekat Beograd EXPO 2027 realizuje po fazama.

Iz budžeta za iduću godinu za te namene opredeljeno je po 22,6 milijardi dinara u 2024, 2025. i 2026. godini i to samo preko razdela Ministarstva finansija (ima i dodatnih troškova poput milijardu dinara subvencija privatnim preduzećima preko Ministarstva privrede i dr.).

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *