Home » Održana tribina „Holokaust – da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne ponovi“

Održana tribina „Holokaust – da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne ponovi“

0

Danas je održana tribina pod nazivom „Holokaust-da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne ponovi”.

Šta je holokaust i zbog čega je bitno da se ne ponovi?

Za sve one koji ne znaju, prvo ćemo objasniti šta je uopste holokaust? U bukvalnom prevodu to bi značilo katastrofa ili velika nesreća, ali mi bi to objasnili kao kao progon odnosno genocid nad različitim etničkim, verskim i političkim grupama ljudi. Holokaust se dešavao u periodu Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke i njenih saradnika.
Ovom katastrofom obuhvaćeno je dve trećine Jevreja koji su živeli na teriroriji Evrope. Pored njih, u velikom broju stradale su i druge etničke grupe kao što su Romi, Poljaci i članovi drugih slovenskih etničkih grupa. Neka šira definicija holokausta obuhvata i Ruse, ratne zatvorenike, homoseksualce, Jehovine svedoke, crnce, političke oponente nacista.
U periodu od 1941. do 1945. godine sistematski je vršen genocid nad Jevrejima, pod koordinacijom SS, svaka grana birokratije u Nemačkoj bila je uključena u sprovođenje masovnih ubistava. Logori su bili rasprostranjeni širom Nemačke, kao i u Evropi koja je bila pod Nemačkom okupaciom.
Procenjuje se da je bilo preko 200.000 počinilaca, kojima su glavne žrtve bili Jevreji. Hitler je smatrao da je to „konačno rešenje jevrejskog pitanja”.
Nakon Drugog svetskog rata, došlo je do suđenja u Nirnbergu, tu je istaknutim nacistima suđeno za ratne zločine.

Deca u holokaustu

Žrtve holokausta nisu bili samoodrasli, već nažalost i deca. Nije im bilo bitno koje je osoba životne dobi, jedino što im je bilo bitno je uništenje Jevreja. Procenjuje se da je broj ubijene dece negde oko 1,5 miliona, oni su to nazvali “neželjenim” ili “opasnim” grupama, i to su opravdali kao “preventivnu meru” ostvarivanja čistoće nacije. U holokaustu nisu stradala samo jevrejska deca, već i deca drugih etničkih grupa. Poljska, deca iz Sovjetskog Saveza, iz Jugoslavija, romska deca, deca sa mentalnim ili fizičkim nedostacima, bila su takođe žrtve. Deca su ubijana iz raznih ideoloških razloga.
Mala deca u logorima nisu imala šansu da prežive, dok su adolescenti imali malo veću šansu za preživljavanje. Koristili su ih za teške fizičke posove i druge ciljeve okupatora.

Foto: palilula.org.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *