Home » Održan Svetosavski turnir u šahu

Održan Svetosavski turnir u šahu

0

Uz podršku OO SNS Palilula, uspešno je održan 14. Svetosavski turnir u šahu, okupivši impresivnih 156 takmičara različitih uzrasta iz svih kategorija.

Ovo izuzetno takmičenje bilo je mesto gde su mladi šahisti briljirali, istovremeno demonstrirajući svoj rastući talenat, dok su iskusniji igrači pokazivali veliko šahovsko iskustvo za svaki odigrani potez.

Fascinantno je bilo gledati kako su deca hrabro prihvatala izazove igrajući sa starijim i iskusnijim takmičarima, stvarajući jedinstvenu atmosferu spoja generacija na šahovskoj tabli. Ovaj turnir nije samo sportsko nadmetanje već i prilika za razmenu znanja i iskustava među ljubiteljima šaha.

ISTORIJA ŠAHA

Prvi zabeleženi tragovi o igri sličnoj današnjem šahu potiču iz VI veka i naziva se čaturanga. Ova igra je obuhvatala šest različitih figura: rajan (kralj), mantrin (savetnik, ekvivalent današnjoj kraljici), ratha (bojna kola ili top), ashwa (skakač), hastin (slon ili lovac) i padas (pešak). Persijanci su preuzeli igru, nazivajući je čatrang, dok su Arapi usvojili izraz šatrandž. Zahvaljujući bagdadskim vezirima, igra se proširila među arapskim svetom u IX i X veku, a arapski trgovci su je doneli u Španiju, otvarajući tako vrata Evropi.

MODERNO DOBA ŠAHA

Novija istorija šaha obeležena je zvaničnim takmičenjima i prvacima sveta koji su postali idoli generacija mladih šahista. Prvi među njima bio je Austrijanac Vilhelm Stajnic, osvajač titule prvaka sveta 1886. godine. Njegovi naslednici, poput Laskera, Kapablanke, Botvinika, Smislava, Talja, Fišera, Karpova i Kasparova, zavladali su šahovskim svetom. Poslednja trojica uživala su u popularnosti jednakoj onoj koja prati vrhunske sportiste i umetnike u vreme njihovog vrhunca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *