Home » Održan pomen srpskoj heroini Milunki Savić

Održan pomen srpskoj heroini Milunki Savić

0

Danas je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju održan pomen srpskoj heroini, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, Milunki Savić, povodom 50-te godišnjice smrti.

Na današnjem pomenu Milunke Savić, ministar Nikola Selaković se obratio u ime Vlade Republike Srbije. 

„Šta je ostalo da se kaže o Milunki Savić”, započeo je Selaković, „nakon onako nadahnute besede našeg Sveštenika nakon pomena. Nakon priče o njenom životu nakon pomena, ostalo je mnogo, ostalo je da se priča čitavu večnost.“ Dodao je još „ Ima jedna reč u koju se sklapaju i sabiraju sve druge vezane za Milunku Savić, ta reč koliko god nam zvučala poznato uvek nam u životu fali. Fali nam njena suština. A ta reč je ljubav. Iz ljubavi prema bratu, otišla je u Rat umesto njega. Dobila je 12 rana, kao 12 apostola, 9 odlikovanja za to. Pored ljubavi prema bratu pokazala je i ljubav prema otadžbini, prema životu, prema slabima, mladima i nejakima. Pokazala je ljubav koja danas fali Svetu.” Govorio je takođe i o njenom skromnom životu, oskudan finansijama ali bogat ljubavlju. Nije marila za to što je živela u malom stanu od 20-ak kvadrata, već joj je bilo bitno da što više dece izvede na pravi put, što je i učinila, odgojila ih je 36-oro. 

„Imamo da joj kažemo da udruženje koje je obnovila i čiji je član pre ukidanja bila, ove godine uz podršku države proslaviće 120-tu godišnjicu. Imamo da joj kažemo da smo obnovili spomen ploču na mestu pogibije njenog komandanta Vojvode Vuka. Uz pomoć opštine uz pokroviteljstvo predsednika Vučića smo odlučili da joj podignemo spomenik, kakav Milunka zaslužuje.” Istakao je da je Milunka sistem vrednosti kojem srpski narod treba da teži. Selaković je istakao da bi bar 2 puta godišnje trebalo da joj odajemo počast, na njen rođendan, na Vidovdan i na datum njenog večnog rođenja, 5og oktobra. 

„Hvala svima koji su danas došli ovde”, rekao je još „oni koji se dvoume da li treba da se ostvare kao roditelji, neka se sete nje. Oni koji se dvoume da li se treba boriti za otadžbinu, neka se sete nje. Oni koji pomisle da u životu imaju malo neka se sete Milunke Savić.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *