Home » Novo istraživanje: Mnogo stvari odbija kupce od električnih automobila, a ova je ključna

Novo istraživanje: Mnogo stvari odbija kupce od električnih automobila, a ova je ključna

0

Mnogi ne žele električni automobil zbog dometa, trajanja punjenja, trajnosti baterije i drugih problema, ali jedno istraživanje je sada potvrdilo da je glavni razlog za neprihvatanje električnih automobila mnogo jednostavniji – visoke cene električnih automobila odbijaju kupce.

Istraživanje S&P Globala je pokazalo da gotovo 50 posto potrošača širom sveta cene električnih vozila smatra previsokim, iako su svesni njihovih prednosti. Većina električnih automobila u SAD-u i Evropi su veliki i luksuzni modeli, pa je visoka cena i logična. Ali čak i u drugim delovima sveta gde postoje cenovno mnogo pristupačnija električna vozila, kao što je Kina, viša cena za električne automobile odbija kupce, navodi Jutarnji.hr.

Istraživanje je pokazalo da cena ipak nije i jedini problem električnih autaNaime, mnogi im zameraju praktičnost korišćenja. Među potrošačima koje je anketirao S&P Global, 46 odsto ih je reklo da su zabrinuti zbog trajanja punjenja, a 44 posto bilo je zabrinuto zbog dostupnosti punjača.

Takođe, punjenje kod kuće još nije još postalo rešenje problema. Samo 51 odsto vlasnika električnih vozila je u anketi izjavilo da ima punjač kod kuće, a većina nije voljna da plati dodatno za instaliranje brzog Type 2 punjača u svojoj garaži. Umesto toga, većina vlasnika automobile želi da ih puni na poslu ili na javnoj stanici za punjenje, a to povećava troškove vlasništva električnog auta.

Dobra vest za proizvođače automobila je da se čini da je zabrinutost oko autonomije automobila postala mnogo manja. Samo 29 posto ljudi u anketi je izjavilo da očekuju da će električno vozilo moći da voze više od 483 km s jednim punjenjem. Oko 19 posto je zadovoljno s dometom između 404 i 483 km, dok je za 21 posto i 323 do 403 km sasvim u redu. Na tržištu je trenutno mnogo automobila koji udovoljavaju očekivanja većine kupaca u pogledu dometa.

Što se tiče onih koji su aktivno zainteresovani za kupovinu električnog automobila najviše ih privlači ušteda troškova goriva (69 posto ispitanika), zatim korist za okolinu (56 posto), a treći najvažniji razlog su performanse i iskustvo vožnje (31 posto).

Ipak, tih zainteresovanih kupaca je mnogo manje nego pre dve godine. Naime, 2021. je 86 posto potrošača izjavilo da je otvoreno za kupovinu električnog vozila kao svog sledećeg vozila. Sada ih je samo 67 posto, što je ipak nešto više od 2019. godine kada je za kupovinu električnog auta bilo zainteresovano 58 posto kupaca.

Izvor: jutarnji list, blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *