Home » Nova pomoć države za sve koji imaju dugove zbog neplaćenih računa!

Nova pomoć države za sve koji imaju dugove zbog neplaćenih računa!

0

Svi građani koji imaju dug zbog neplaćanja računa od 1. novembra ove godine moći će da reprogramiraju isti, i to prema uslovima koji njima odgovoraju. U zavisnosti od broja rata koje izaberu građanima će se obrisati i do 15 odsto glavnog duga.

Naime, Grad Beograd i Javno komunalno preduzeće “Infostan tehnologije” od 1. novembra ove do 30. aprila iduće godine sprovode novu pomoć države, tj. akciju reprograma duga po najpovoljnijim uslovima za korisnike komunalnih usluga.

Svim građanima pružena je mogućnost da izmire dugovanja dospela do 31. avgusta 2023. godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga i do 20 odsto.

Reprogramiranjem dugovanja zaustavlja se obračun kamate i obustavlja postupak izvršenja, pri čemu su obezbeđeni posebni uslovi i pogodnosti za sve kategorije korisnika, ističe se u saopštenju JKP “Infostan tehnologije”.

Ova pomoć države, tj. akcija reprograma duga sprovodi se u skladu sa Zaključkom Gradskog veća Grada Beograda.

Kako će funkcionisati reprogram duga?

Svi građani koji reprogramiraju dugovanja mogu da odaberu broj mesečnih rata, uz umanjenje glavnog duga i otpis kamate.

Ukoliko se odlučite na jednokratno plaćanje otpisuje vam se 15 odsto glavnog duga, dok za plaćanje na tri rate otpisuje se 12 odsto. Izmirenjem duga na šest rata otpisuje se 10 odsto, dok se za plaćanje na 12 rata otpisuje pet procenata glavnog duga.

Penzioneri i korisnici socijalne pomoći imaće posebne pogodnosti

Posebne pogodnosti za reprogramiranje obezbeđene su za korisnike socijalnih davanja i penzionere.

Kako se navodi, Korisnici socijalnih davanja mogu reprogramirati dug na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga. Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na 12 mesečnih rata, na 24 rate se reprogramira dug od 30.000 do 50.000 dinara, dug od 50.000 do 200.000 dinara se reprogramira na 48 rata dok je za dug veći od 200.000 dinara omogućeno plaćanje na 60 rata.

Za kategoriju penzionera takođe je obezbeđeno plaćanje duga na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga. Broj rata je regulisan u zavisnosti od visine ukupnog duga, kao i korisnika socijalnih davanja.

U saopštenju se građani pozivaju da, počevši od 1. novembra 2023. sve do 30. aprila 2024. godine, posete bilo koju od 11 ekspozitura širom Beograda ili zgradu Direkcije gde mogu da se informišu i zaključe ugovor o reprogramu duga.

Izvor:Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *