Home » Nakon toplog vikenda, početak nedelje opet sa olujnim udarima

Nakon toplog vikenda, početak nedelje opet sa olujnim udarima

0

Nevreme danima pravi haos širom zemlje! Vetar je čupao drveće, bujice su nosile sve pred sobom, vozila su bila po vodom, krovi su ostali bez crepova, njive i voćnjaci bez roda…

Za kratko vreme pala bi velika količina kiše.

– Samo u Karađorđevom parku u Beogradu palo je 80 litara kiše po metru kvadratnom, a u Surčinu 50. Variralo je u Beogradu, nije svuda pala ista količina – naveo je za Kurir meteorolog amater Ivan Ristić, dodajući:

– To više nisu letnji pljuskovi i kišice na koje smo navikli. Sada imamo jake olujne nepogode s velikom količinom padavina za kratko vreme. U urbanim sredinama, čim količina padavina pređe 20 mm, stvaraju se ulične i bujične poplave, posebno ako je teren brdovit. Odvodi ne mogu da pokupe toliku količinu vode.

Ristić navodi da jača afrički ciklon i da nas u naredna tri dana očekuju tropske temperature, i do 36 stepeni:

– Već u noći između ponedeljka i utorka stiže uticaj hladnog fronta i pljuskovi s grmljavinom. Od utorka do petka biće osetno svežije, s najvišom temperaturom od 23 do 28 stepeni, nestabilno i sa dosta kiše.

Tokom četvrtka MUP je evakuisao 14 osoba u tri intervencije, od toga pet vaspitačica iz vrtića u Ljigu, gde je proglašena vanredna situacija, a devet osoba iz vozila u Mionici i Kruševcu.

Izvor: Kurir.rs

Foto:unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *