Home » Na današnji dan pre 14 godina preminuo Momo Kapor

Na današnji dan pre 14 godina preminuo Momo Kapor

0

Momo Kapor, rođen kao Momčilo Kapor, rodio se 8. aprila 1937. godine u Sarajevu, koje je tada bilo deo Kraljevine Jugoslavije. Odrastao je u umetničkoj porodici, gde je njegov otac bio poznati slikar. Nakon završetka studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, Kapor se posvetio književnosti i novinarstvu.

U svojim delima često je spominjao rodno Sarajevo i jednom prilikom je rekao: „Bilo je predviđeno da se rodim, kao i ostali slikari, u Firenci, ali roda koja me je nosila 8. aprila 1937. godine imala je prinudno sletanje u grad Sarajevo zbog guste magle koja tamo uvek vlada.

Njegova književna karijera obuhvatala je širok spektar žanrova, uključujući romane, priče, eseje i putopise. Pisao je o temama koje su često bile inspirisane balkanskim folklorom, kulturom i istorijom. Njegova dela su prepoznata po dubokoj emotivnosti i živopisnim opisima likova i pejzaža.

Pored književnosti, Kapor je bio i slikar čija su dela često odražavala melanholiju i nostalgiju za prošlim vremenima. Putovao je širom sveta, skupljajući inspiraciju za svoje knjige i slike, istražujući različite kulture i tradicije.

Momo Kapor preminuo je 3. marta 2010. godine u Beogradu, ostavljajući iza sebe značajan trag u srpskoj književnosti i umetnosti. Njegova dela i danas su voljena i čitana širom sveta, dok njegovo nasleđe živi kroz njegove knjige, slike i doprinos kulturnom životu Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *