Home » Na današnji dan izašao je prvi broj “Srpskih novina”

Na današnji dan izašao je prvi broj “Srpskih novina”

0

Prvi broj “Srpskih novina”, koji je izišao u Kragujevcu, 17. januara 1834. godine, označio je prekretnicu u istoriji štampe Srbije. Ove novine pod nazivom “Novine srbske” uređivao je Dimitrije Davidović, jedan od najobrazovanijih ljudi tadašnje Srbije. Tiraž ovog, tada nedeljnika bio je 300 primeraka, a pretplata dva talira godišnje. 1835. godine ove novine stigle su i u Beograd i promenile naziv u “Srbske novine”, a 1869. godine u “Srpske novine”. Prvobitno nedeljnik, novine su u periodu 1843-mart 1849. izlazile dva puta sedmicno, potom do kraja 1872. tri puta sedmicno, da bi od 1873. postale dnevnik, osim u periodu Prvog svetskog rata, kada je bilo velikih neredovnosti u izlazenju.
Osim ova dva grada novine su se štampale i u Nišu od 1914. do 1915. godine, a nakon toga i na Krfu od 1916. do 1918. godine. Poslednji broj “Srpskih novina” izašao je 15. februara 1919. godine.

Ove novine su igrale ključnu ulogu u formiranju javnog mnjenja, obrazovanju građana i širenju informacija. Njihov značaj ogleda se u tome što su pridonosile kulturnom buđenju i nacionalnom identitetu, omogućavajući građanima pristup relevantnim informacijama i idejama. Takođe su služile kao sredstvo komunikacije između vlasti i građana, podržavajući slobodu izražavanja i doprinoseći razvoju demokratskih vrednosti. Ovim putem, srpske novine su se ukorenile kao ključni faktor u oblikovanju društva i doprinele razvoju slobodnog novinarstva u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *