Home » Microsoft preuzima mesto Apple-a kao najvrednija kompanija

Microsoft preuzima mesto Apple-a kao najvrednija kompanija

0

Microsoft je preuzeo titulu najvrednije kompanije na svetu, koju je Apple držao od 2021. godine. Obe kompanije imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 2,88 biliona dolara. Pre dve godine, Apple je postao prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 3 biliona dolara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija Microsofta i Applea putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Microsoft je prestigao Apple nakon što je kompanija predstavila svoje proizvode na AI događaju održanom u San Francisku u januaru. Microsoft je u centru pažnje u oblasti veštačke inteligencije kroz finansijsko partnerstvo sa OpenAI-em, kompanijom odgovornom za vodeći chatbot, ChatGPT. Kompanija je predstavila Kopilot – proizvod koji koristi u svom 365 softveru na više platformi, koji je sada dostupan potrošačima i preduzećima.

Apple radi sa veštačkom inteligencijom duže od Microsofta. Takođe se govorilo da će se Appleov projekat razvoja električnog automobila pod nazivom Titan zasnivati gotovo u potpunosti na veštačkoj inteligenciji. Prodavci veruju da će Apple uskoro stvoriti ogromnu pomamu zbog svog najnovijeg AI proizvoda – Apple Vision Pro. Ovaj set za virtuelnu realnost postao je dostupan za naručivanje 19. januara.

Cena akcija kompanije je ove godine blago pala, uglavnom zbog slabih performansi kineske ekonomije. Međutim, akcije Microsofta nastavljaju da rastu zajedno sa većinom drugih akcija vezanih za veštačku inteligenciju i već su porasle za oko 4,7%.

Investicione banke ostaju optimistične da će vrednost obe kompanije nastaviti da raste. Dok Citigroup navodi ciljnu cenu za Apple od 230 dolara, Wedbush veruje da će akcije porasti na 250 dolara. Wedbush tvrdi da će Microsoft skočiti na 455 dolara, dok BNP navodi cilj od 471 dolara.

Izvor:n1info.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *