Home » Meteorolog RHMZ otkrio kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu

Meteorolog RHMZ otkrio kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu

0

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je ovo zahlađenje uvod u hladniji deo godine. Međutim, ističe da se lepo vreme vraća u drugi deo sedmice, i da će po pojedinim prognozama biti i do 30 stepeni u plusu, ali da se već sledećeg vikenda se vraća hladno vreme.

Iako meteorolozi najavljuju da toplim danima nije kraj u ovoj godini, sve više moramo da razmišljamo o debljoj garderobi. Nije nam lako da se na to prilagodimo, ali je uz savet stručnjaka sve lakše. Kakve nas promene očekuju koje donosi druga polovina oktobra.

Polako ulazimo u hladniji period

Korelacija koja kaže da posle veoma toplog vremena dolazi veoma hladno nije baš tačna, ne možemo gledati na osnovu jednog meseca prognozu”, kaže Mihajlović i navodi da je rekorder po temperaturi u septembru – 9. septembar 1946. godine kada je temperatura dostigla 40 stepeni“, ukazao je Mihajlović, meteorolog RHMZ.

Napomenuo je da do kraja meseca neće biti velikih temperaturnih razlika.

“Do kraja meseca u granicama proseka temperatura između 15 i 20 stepeni u nižim predelima. Nema naznaka za ekstremne temperature i ekstremno vreme”, kaže Mihajlović.

Nema naznaka za obilne padavine

Govoreći o padavinama, kaže da dugoročne prognoze ukazuju da nema naznaka za obilne padavine, neće biti onih pljuskovitih padavina kada u kratkom vremenu imate padavine za mesec dana.

Napominje da će u novembru i decembru padavine biti povišene, ali neće biti ekstremnih.

Kako kaže, rano je za prognozu prvog snega.

Očekuje nas blaža i vlažnija zima, više padavina nego prošle godine”, zaključio je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović.

Izvor: rts, blic.rs

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *