Home » Kuca Milutina Milankovića, spomenik kulture opštine Palilula

Kuca Milutina Milankovića, spomenik kulture opštine Palilula

0

U ulici Ljubomira Stojanovića 9, na Paliluli nalazi se jedan od spomenika kulture, a to je kuca Milutina Milankovića.
Kuća koja je podignuta za Milutina Milankovića, profesora Univerziteta, 1927. godine, predstavlja jedno od značajnih arhitektonskih dela Beograda tog perioda. Projekt su osmislili arhitekte Svetozar Jovanović, Petar Krstić i Mihailo Radovanović. Ova relativno skromna gradska vila izgrađena je na osnovu tipičnog projekta za kuće u novoformiranoj Profesorskoj koloniji.

Kuća je koncipirana prema tradicionalnoj šemi sa reprezentativnim prostorijama okrenutim ka ulici i sporednim ka dvorištu. Fasade su jednostavno dizajnirane, sa erkerom kao dominantom na prvom spratu. Osim što predstavlja primer kolonijalne arhitekture, kuća je značajna i kao delo koje su potpisali poznati beogradski arhitekti.

Naročit značaj ovog objekta leži u činjenici da je u njemu živela i stvarala jedna od najznačajnijih ličnosti u svetu nauke, profesor i akademik Milutin Milanković (1879-1958). Milanković je bio istaknuti naučnik koji je objavio preko sto radova, istražujući različite oblasti, uključujući vektorske metode i Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Njegovo naučno interesovanje obuhvatalo je širok spektar tema, od matematike u srednjim školama, preko građevinskih konstrukcija i reforme Julijanskog kalendara, do revolucionarnih geofizičkih teorija. Jedna od njegovih najpoznatijih teorija je astronomsko objašnjenje promena u klimatskim uslovima Zemlje, poznata kao Milankovićeva teorija o promenama klime.

Milanković je bio član mnogih naučnih institucija i akademija širom sveta, a njegov doprinos svetskoj nauci je neizmerno velik. U njegovu čast, jednom krateru na Mesecu dato je njegovo ime, kao i jednom asteroidu u Sunčevom sistemu.

Milutin Milanković nije samo bio izuzetan naučnik, već i posvećeni pedagog i intelektualac koji je svoje znanje nesebično delio sa budućim generacijama. Njegovo nasleđe i danas inspiriše naučnike širom sveta, a njegov doprinos astronomiji, geofizici i matematici čini ga jednim od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika 20. veka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *