Home » JEDVA SASTAVLJATE KRAJ SA KRAJEM, ŠTA SAVETUJU STRUČNJACI: Kako da vam kredit ne zadaje glavobolju i ne stvori još veći problem?

JEDVA SASTAVLJATE KRAJ SA KRAJEM, ŠTA SAVETUJU STRUČNJACI: Kako da vam kredit ne zadaje glavobolju i ne stvori još veći problem?

0

Da li može da se otplaćuje kredit i da se pritom živi dobro? Pod “dobro” podrazumevamo da se ne “sastavlja jedva kraj sa krajem”. Pitanje koje stoji iznad sigurno je palo na pamet svakome ko razmišlja o tome da uzme kredit, jer najveća briga svih u Srbiji koji se odluče za kupovinu kredita od banke jeste – da li će imati sredstava da na vreme vrate ovu pozajmicu.

Bez obzira da li pričamo o keš kreditima, kreditima za refinansiranje ili stambenim kreditima – priča je uvek ista i brige uvek ostaju. Međutim, ne mora da bude tako. Uz malo razmišljanja i tek malo više finansijskog planiranja, kredit ne mora da vam predstavlja glavobolju. Jer, krediti treba da služe da reše neki finansijski problem, a ne da stvore nove novčane dubioze.

Prva je da napravimo procenu svojih finansija i postavimo sebi pitanje: da li bi ovaj kredit mogao da mi pravi problem u narednih tri do šest meseci?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje “da”, onda je potrebno da pronađete najpovoljniji kredit za refinansiranje i, uz to, napravite neke korekcije u svojim finansijskim navikama. Refinansiranje bez promene loših novčanih navika znači će samo pogoršanje aktuelnog problema.

Druga stvar koju možemo da uradimo jeste da, bez obzira da li nam kredit stvara problem, pratimo ponudu kredita za refinansiranje i, ukoliko uočimo neki sa povoljnijom kamatom od one koju trenutno imamo – onda da kupimo taj jefitniji kredit, koji nam može pomoći da lakše isplatimo trenutno zaduženje, ali i da sa manjom ratom za novi kredit, u budućnosti rasteretimo svoj kućni budžet i sebe.

Izvor: Kurir.rs/Kamatica

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *