Home » Istorija Omladinskog stadiona

Istorija Omladinskog stadiona

0

Omladinski stadion, na lokaciji beogradskog naselja Stara Karaburma, odmah pored Bogoslovije ima epitet najvećeg stadiona u krugu centra grada. 

Ovaj stadion zvanično je otvoren 10. avgusta 1957. godine utakmicom između Radničkog i Spartaka. Tada je bila sagrađena zapadna tribina, koja je tada primala oko 8 000 gledalaca.

Osnivanje stadiona bilo je rezultat entuzijazma lokalnih zaljubljenika u fudbal koji su želeli stvoriti prostor gde će se mladi igrači razvijati, a klub imati svoje mesto za okupljanje. Tokom godina, stadion je prolazio kroz različite faze izgradnje i unapređenja, prateći rast kluba i njegovu ulogu u fudbalskoj zajednici.

Romantičar, kako se nazivaju fudbaleri OFK Beograda svoju prvu utakmicu odigrali su 24. avgusta 1957. godine, kada je gost bila Budućnost iz Podgorice. Tada je OFK Beograd i dalje nosila svoje prvo ime, odnosno BSK. Pomoćni teren ovaj stadion dobio je 1999. godine.

Komisija za reviziju projekata Narodnog odbora sreza Beograd, odobrila je glavni projekat Omladinskog stadiona 30.08.1956. godine, a vrednost radova predviđena predračunom, iznosila je tadašnjih 152,329.498 dinara, plus plaćene državne i gradske takse u iznosu od 22 690 jugoslovenskih dinara. 

Prvobitni vlasnik parcele na kome je danas Omladinac, pripadao je predratnom, nižerazrednom klubu – TSK Šumadija, sa kojima je OFK Beograd potpisao ugovor na 50 godina korišćenja stadiona. 

Kada je otvoren, stadion je imao kapacitet za oko 28 000 gledalaca, a po Glavnom projektu planirano je da bude mesta za tačno 23 820 gledalaca, no beleže se slučajevi da je na stadionu bilo i preko trideset hiljada gledalaca, koji su na pojedinim mečevima čak probili zaštitnu ogradu i utakmice pratili uz teren, sa atletske staze. Trenutni kapacitet je, posle postavljanja plastičnih sedišta, za oko 19 000 gledalaca, sa 10 600 postavljenih stolica. 
Zbog mesta na kom se nalazi stadion, odnosno klizišta, iz komisije za stadione odlučeno je da se smanji kapacitet stadiona. Od 2015. godine OFK Beograd superligaške utakmice visokog rizika igra na stadionu Obilića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *