Home » Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva “Deca kompozitori” 27. oktobra u DKCB-u

Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva “Deca kompozitori” 27. oktobra u DKCB-u

0

Koncert povodom završnice 28. Republičkog festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva “Deca kompozitori” – FEDEMUS 2023 biće održan 27. oktobra u 17 časova u Velikoj sali “Donka Špiček” Dečjeg kulturnog centra Beograd. 

Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva, propisan nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete Republike Srbije, jedini je festival na kome deca, uzrasta od 7 do 15 godina, učestvuju kao kompozitori, tekstopisci i izvođači. Na ovogodišnji konkurs za dečiju kompoziciju u oblasti vokalnog i instrumentalnog stvaralaštva, koji je trajao od 15. januara do 10. marta, stiglo je više stotina kompozicija iz preko 35 mesta Srbije, koje su grupno ili pojedinačno komponovala deca osnovnih škola i nižih muzičkih škola na svoje ili tekstove svojih vršnjaka. Na konkursu su učestvovali i učenici koji su komponovali instrumentalne kompozicije za određeni instrument i elektronske kompjuterske kompozicije. 

Stručni žiri je odabrao najbolje kompozicije i autore tih kompozicija nagradio snimanjem CD-a u profesionalnom studiju. Na novom CD disku “U mojim snovima”, u izdanju Dečjeg kulturnog centra Beograd, nalaze se pobedničke kompozicije dece kompozitora i kantautori iz cele Srbije koji će se i predstaviti na završnom svečanom koncertu u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Dečji kulturni centar i Festival “Deca kompozitori” stvorili su generacije mladih kompozitora, solista i kantautora. Do sada su izdate tri audio kasete i 10 audio CD-a u izdnju PGP-a i 10 samostalnih audio CD izdanja. Ova izdanja prate i 8 notnih zbirki u kojima se nalazi oko 300 vokalnih kompozicija.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo kulture Republike Srbije koji podržavaju festival svih 28 godina. Koordinator i muzički urednik Festivala “Deca kompozitori” je muzički pedagog Mirjana Miličić Prokić.

Izvor: ekapija.com

Foto:unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *