Home » Evo za šta država izdvaja 700 miliona evra!

Evo za šta država izdvaja 700 miliona evra!

0

 Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će to ministarstvo do 2027. godine izdvojiti više od 700 miliona evra za izgradnju kanalizacija i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a oko 300 miliona evra za regionalne reciklažne centre.

– Izgradićemo kanalizaciju tamo gde je neophodna, izgradićemo postrojenja za preradu otpadnih voda, reciklažne regionalne centre i truditi se svim snagama da poboljšamo kvalitet vazduha u Republici Srbiji. Mi već intenzivno na svim ovim poljima radimo – izjavila je Vujović.

Kako je navela, plan je da se do 2027. godine izgradi 1.108 kilometara kanalizacione mreže, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda.

– Širom Srbije će se graditi postrojenja za preradu otpadnih voda, mi već sada imamo radove na terenu i rekli smo da će u 35 jedinica lokalne samouprave postrojenja biti kompletirana. Kada kažem kompletirana, to znači da ćemo imati izgrađeno postrojenje, ali i 80 odsto kanalizacije, to je evropski standard – navela je Vujović.

Govoreći o čvrstom otpadu, Vujović je ukazala da će regionalni centar za preradu otpada Kalenić u opštini Ub biti najveći u Srbiji, kao i da će pokrivati 500.000 stanovnika i 15 jedinica lokalne samouprave.

– Trudimo se da imamo i ta postrojenja za biomehanički tretman, što će i biti, naravno, u skoro svim regionalnim centrima, kako bi sav otpad koji može da se preradi, dobio drugu upotrebnu vrednost. Da što manje otpada ide na deponije, da poštujemo i te principe cirkularne ekonomije – objasnila je Vujović.

– U ovom trenutku jedinice lokalne samouprave mogu da se jave na konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, 800 miliona dinara je odvojeno za to ove godine, stvarno rekordan budžet kada govorimo o ovom konkursu – kaže Vujović.

Prema njenim rečima, novac od Ministarstva za zamenu kotlova odvojen je i za individualna domaćinstva.

– Molim građane da se jave, konkurs je u toku, takođe imamo i konkurs za pošumljavanje, 200 miliona dinara ove godine, više nego ranijih godina, konkurs za zatvaranje smetlišta i divljih deponija, a isto ćemo imati i konkurs za zatvaranje nesanitarnih deponija – naglasila je Vujović.

Izvor:Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *