Home » Evo koliko će nas koštati grejanje ove sezone! Državna agencija objavila preciznu računicu.

Evo koliko će nas koštati grejanje ove sezone! Državna agencija objavila preciznu računicu.

0

Prema računici Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), nabavka energenata ove grejne sezone koštaće domaćinstva u Srbiji od 56.000, pa sve do 200.000 dinara, u zavisnosti koji energent se koristi.

Kako objašnjavaju iz Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), oni su za osnovu računice koristili sledeći primer: Za grejanje prosečnog stambenog prostora, površine od 60 kvadrata, na 20 stepeni u toku 16 sati 180 dana u grejnoj sezoni, potrebno je oko 9.000 kWh.

Kako napominju iz AERS, navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energenata, tj. goriva i ne obuhvataju investicione troškove za nabavku peći, ugradnju instalacije, ako i troškove pregleda i održavanja. 

Koliko će nas tačno ove sezone koštati grejanje pročitajte u nastavku:

Grejanje na drva od 56.000 do 92.500 dinara

Najniže troškove za grejanje u grejnoj sezoni pred nama imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (AERS koristi primer da je kubik drva 6.790 dinara), i ako domaćinstva imaju novije peći veće efikasnosti. U tom slučaju grejanje će koštati oko 56.000 dinara. 
Ukoliko domaćinstvo bude koristilo skuplju sirovinu (AERS kaže 9.500 po kubiku drva), i nema peć koja je efikasna, troškovi ove grejne sezone će izaći na 92.500 dinara.

Grejanje na gas koštaće 59.500 dinara

Što se tiče grejanja sa prirodnim gasom, ove grejne sezone će proći povoljnije od većine domaćinstava. Naime, ona domaćinstva koja budu sagorevala prirodni gas platiće samo 3.500 dinara više od domaćinstava koja se greju na jeftina drva. Tačnije, grejanje na gas će koštati 59.500 dinara.

Grejanje na ugalj i do 77.700 dinara

Kako ističe AERS, kod domaćinstava koja se greju na ugalj sve zavisi od kvaliteta sirovine koju sagorevaju. Tako navode da će za grejanje na ugalj morati da se izdvoji između 71.900 dinara pa sve do 77.700 dinara.

Grejanje na pelet ove sezone oko 84.600 dinara

Za razliku od prošle godine, kada je cena peleta bila viša i do 12 odsto nego sada, domaćinstva mogu da očekuju da će grejanje na ovu sirovinu plaćati manje. Dakle, troškovi će biti nešto niži od gorenavedenog primera, oko 84.600 dinara.

Grejanje na TA peći i preko 100.000 dinara!

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći (TA peć) imaće trošak od 81.700 dinara, pod uslovom da koriste samo jeftinu struju noću. Ipak, da ovaj način grejanja može da postane ozbiljan trošak pokazuje i podatak koji je izneo AERS, da ako se peći dopunjavaju samo dva sata dnevno korišćenjem skuplje struje, trošak za grejnu sezonu raste čak 40 odsto i penje se na 113,6 hiljada dinara!

Najskuplje grejanje na struju, propan butan gas i lož ulje

Najskuplje grejanje ove grejne sezone imaće ona domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata i/ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana moraće da se izdvoji čak 200.000 dinara u slučaju grejanja na struju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas.

Evo kako su se promenile cene energenata u odnosu na prošlu godinu

Kako ističu AERS, cena oglja u odnosu na prošlu godinu ostala je nepromenjena, ali su zato drva jeftinija oko 11 odsto, pelet oko 12 odsto, propan butan gas 7 odsto, lož ulja oko 8 odsto. 

Sa druge strane, gas za domaćinstva je skuplji 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje oko 27 odsto.

Izvor:Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *