Home » Duhovna oaza u Krnjači, Crkva Svetog apostola Luke

Duhovna oaza u Krnjači, Crkva Svetog apostola Luke

0

Naselje Krnjača koje se proteže duž oboda Zrenjaninskog i Pančevačkog puta, u središtu svog idiličnog pejzaža čuva duhovnu oazu- Crkvu Svetog apostola i jevanđeliste Luke.
Još od vremena patrijarha Germana, tinjala je želja za izgradnjom ove crkve. Šezdesetih godina prošlog veka, jedna skromna kuća bila je preobražena u hram, osvećen pod imenom Svetog apostola Luke, čineći tako Krnjaču jedinom prekodunavskom parohijom Mitropolije beogradsko-karlovačke.
Uz početak novog milenijuma, po završetku burnih vremena NATO agresije, započeta je izgradnja nove crkve, podsjećajući svet na trajnu snagu vere i nade.
Danas, na velike crkvene praznike i nedeljom, liturgiji prisustvuje mnoštvo vernika iz Krnjače, Koteža i okolnih naselja, stvarajući živo srce duhovne zajednice.
Ovaj prelep hram, majstorski izrađen po zamisli arhitekte Predraga Peđe Ristića, predstavlja simbol vertikalne povezanosti između neba i zemlje. Sa svojom impresivnom arhitekturom i prostranim platoom, ova svetinja postaje mesto ne samo molitve, već i radosti, slavlja i zajedništva. Ristićev dar za stvaranje crkava koje oslikavaju lepotu i duhovnu snagu izaziva divljenje i inspiraciju, čineći ga priznatim majstorom svetih građevina.
Iako su možda postojali izazovi na putu izgradnje, ova svetinja sada blista kao dragulj u kruni Krnjače, pozivajući sve da se okupe u molitvi, ljubavi i zajedništvu pod nebeskim svodom Svetog apostola Luke.

Sveti apostol Luka

Sveti apostol Luka, poznat kao Luka Evanđelista, jedan je od četvorice Evanđelista i autor treće knjige Novog zaveta, Evanđelja po Luki. Rođen u Antiokiji, u današnjoj Turskoj, Luka je bio lekar po profesiji i jedan od prvih hrišćanskih misionara.
Luka je bio blizak pratioc apostola Pavla na njegovim misionarskim putovanjima. Njihovo zajedničko propovedanje Hristove poruke i širenje hrišćanske vere doprinelo je rastu i širenju Crkve u prvom veku.
Njegovo Evanđelje po Luki ističe posebnu pažnju prema Isusovom služenju siromašnima, potlačenima i grešnicima. Luka je poznat i po detaljnim opisima Isusovih čuda, njegovih parabola i dubokih duhovnih pouka. Takođe, Luka je autor dela poznatog kao Dela apostolska, koje prati širenje hrišćanstva nakon Isusovog vaskrsenja i uspon Crkve u prvom veku.
Pored svoje uloge kao evanđelista i pisca, Sveti Luka poštovan je kao zaštitnik lekara, umetnika, slikara i književnika. Njegova posvećenost propovedanju Hristove ljubavi i brige za siromašne i bolesne i danas inspiriše hrišćane širom sveta da sleduju put istine, vere i milosrđa. Sveti apostol Luka ostaje svetionik vere i simbol Božje ljubavi koja obasjava put svih koji traže istinu i svetlost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *