Home » Detaljno objašnjenje izmena Zakona o elektronskom fakturisanju koje donose važne novine – Od 1. januara kraći rok za dostavu PDV evidencije, od septembra još jedna obaveza

Detaljno objašnjenje izmena Zakona o elektronskom fakturisanju koje donose važne novine – Od 1. januara kraći rok za dostavu PDV evidencije, od septembra još jedna obaveza

0

Sistem e-faktura je u punoj primeni godinu dana, a nije tajna da su se privrednici od početka suočavali sa mnoštvom problema. “Kako nas ti problemi nisu ubili, računam da su nas ojačali”, kaže za eKapiju Aleksandar Vasić, član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije i dodaje da će baš ta snaga biti potrebna za nova pravila koja čekaju privredu u 2024. godini. 

Nova pravila odnose se na izmene Zakona o elektronskom fakturisanju, koje su usvojene u oktobru i koje donose dve značajne novine. 

– Počev od poreskog perioda koji počinje 1. januara skraćen je rok u kom su korisnici SEF-a u obavezi da dostave PDV evidencije. Umesto u roku od 15 dana od isteka poreskog perioda, sada će taj rok biti kraći, pa se ova obaveza mora ispuniti u roku od 10 dana – objašnjava Vasić. 

Rok za plaćanje PDV ostaje 15. kao i do sada. 

– Skraćenje roka je izazvalo prilično negodovanja privrednika, jer smatraju da je to dodatno opterećenje. Sa druge strane mnoge administrativne procedure su značajno skraćene primenom SEF-a, pa je realno očekivati da se ove obaveze ispune bez mnogo dodatnog napora – dodaje naš sagovornik. 

Druga velika izmena je obaveza da se kroz SEF evidentira prethodni PDV.

– Ovo je uvod u uspostavljanje kompletne PDV evidencije baš u SEF-u i mogućnosti da se na osnovu podataka kreira tzv preliminarna poreska prijava – kaže Vasić. 

Ova obaveza počinje da se primenjuje od septembra 2024. godine, te će, kako smatra sagovornik eKapije, biti dovoljno vremena da se obveznici spreme za ovu novinu. 

– Važno je napomenuti da neće postojati duple evidencije, tj. da se u SEF neće unositi podaci o PDV-u po računima koje smo primili preko SEF-a. Evidentiraće se samo manji deo podataka kojima država već ne raspolaže – pojašnjava poreski savetnik. 

Do kraja godine se očekuje i izmena podzakonskih akata kojima će biti propisan način na koji ćemo postupati pre svega u pogledu evidentiranja obaveze za PDV u skraćenim rokovima, a način evidentiranja prethodnog poreza biće uređen dodatnim izmenama, koje je, smatra naš sagovornik realno očekivati u toku leta.

– Do kraja godine se mogu očekivati i dodatne izmene SEF-a i to u pogledu dalje integracije sa sistemom za fiskalizaciju, a verovatno i sa carinom, tako da bi podaci o plaćenoj carini pri uvozu mogli biti dostupni na samom SEF-u – zaključuje Vasić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *