Home » Deca sa teritorije GO Palilula posetila Prebilovce

Deca sa teritorije GO Palilula posetila Prebilovce

0

U okviru šestodnevne posete Crnoj Gori i Republici Srpskoj, pedestoro učenika iz osnovnih škola “Jovan Popović” iz beogradske opštine Palilula i “Dositej Obradović” iz Smedereva danas su posetili jedno od mesta najvećeg stradanja srpskog naroda – Prebilovce.

Na licu mesta upoznali su se sa stravičnim masakrom koji su izvršile ustaše između 6. I 11. avgusta 1941. godine pod komandom Ivana Jovanovića zvanog Crni, nad 826 od ukupno 994 Srba ovog sela, uglavnom žena, dece i staraca.

– Pozvao bih svakog svog sunarodnika koji kaže da su Srbi genocidan narod da ovde dođe i na ovom mestu se dobro zamisli o tome ko je kroz istoriju stradalni narod i ko je preživeo genocid. Ovde, gde je većina žrtava bačena u jamu Golubinku, ovde gde su 54 srpska domaćinstva pokoljem zauvek ugašena, ovde gde je učiteljica Stana Arnaut silovana i mučena, pa ubijena, kao i 120 njenih učenika, svi mlađi od 12 godina – kaže Dejan Stošić, organizator putovanja.

Veruje da je i za decu ovo bilo bolno iskustvo, koje je, kaže neophodno, da bismo čvršćim i stabilnijim koracima gazili ka budućnosti.

– Teško je i govoriti o ovakvom zločinu, ali je potrebno da za njega zna ceo svet, a pre svega naš narod i naši potomci, koji nikada ne smeju da zaborave šta smo preživeli i nakon čega smo ustali iz pepela. Koreni su ono što čini identitet, a bez identiteta nijedna nacija ne može da opstane. Naša istorija puna je ovakvih stradanja, a negovanje istorije sećanja je najmanje što možemo da učinimo za one koji su položili svoje živote samo zato što su bili Srbi – pojašnjava Stošić.

Izvor:novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *