Home » DANAS SLAVIMO SVETOG JOVANA KRSTITELJA

DANAS SLAVIMO SVETOG JOVANA KRSTITELJA

0

Sveti Jovan Krstitelj, jedan od najznačajnijih svetitelja u pravoslavnom hrišćanstvu, ima izuzetno bogatu istoriju i duboko ukorenjeno poštovanje među vernicima. Evo nekoliko ključnih aspekata o njemu, običajima i verovanjima koja ga prate:

Život Svetog Jovana Krstitelja

Sveti Jovan je rođen kao sin pravednog sveštenika Zaharije i njegove žene Jelisavete. Već od detinjstva, pokazivao je neobičnu pobožnost. Poznat je po tome što je krstio Isusa Hrista u reci Jordan, nakon čega je dobio nadimak “Krstitelj”. Njegovo hrabro svedočenje o pravdi i pozivu na pokajanje često ga je dovodilo u sukob s vlašću toga vremena, a na kraju je stradao mučeničkom smrću.

Običaji u čast Svetog Jovana:

  • Kupanje u rekama – Mnogi vernici praktikuju tradiciju kupanja u rekama na dan Svetog Jovana, verujući da to donosi duhovnu čistotu i blagoslov.
  • Simbolički obroci – Domaćin priprema specifične obroke, često uključujući jela sa začinskim biljem koje je simbolično vezano za Svetog Jovana.
  • Lomljenje kolača – Slavski kolač, osvećen tokom verskih obreda, često se lomi i deli među prisutnima kao izraz zajedništva i želje za blagoslovom.

Verovanja:

  • Zaštitnik porodica – Sveti Jovan Krstitelj se često smatra posebnim zaštitnikom porodica, a izbor slavskog sveca postaje važan događaj u porodici.
  • Duša pokajanja – Njegova poruka o pokajanju, ispravljanju životnog puta i pripremi za dolazak Mesije ostavlja dubok utisak na vernike.
  • Prizivanje blagoslova – Vernici veruju da slavlje Svetog Jovana donosi blagoslov domu, zdravlju porodice i prosperitetu.

Slava Svetog Jovana Krstitelja predstavlja jedinstvenu priliku za duhovno zajedništvo, očuvanje tradicije i slavlje vrednosti koje je ovaj svetac prenosio kroz vekove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *