Home » Danas pravoslavni vernici slave Aranđelovdan

Danas pravoslavni vernici slave Aranđelovdan

0

Danas, vernici širom pravoslavnog sveta slave Aranđelovdan, dan posvećen Arhangelu Mihailu, vođi nebeskih vojski i zaštitniku ljudi. Ovaj dan donosi duhovnu svečanost i duboko poštovanje prema anđeoskim snagama.

Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave druga najčešća slava kod Srba, posle Svetog Nikole.

Aranđelovdan ima poseban značaj u pravoslavnoj tradiciji jer se smatra danom kada su arhanđeli stvoreni kao Božji poslenici i zaštitnici. Arhangel Mihailo, čiji se dan danas slavi, često je simbol hrabrosti, borbe protiv zla i zaštite vernika.

Svetlost je ključna tema Aranđelovdana. Vernici pale sveće u crkvama i domovima, simbolizujući svetlost Arhangela koja proteruje tamu. Ovaj običaj odražava težnju ka duhovnom prosvetljenju i zaštiti.

Veruje se da slavlje Aranđelovdana donosi duševni mir i zaštitu od zla. Vernici se okreću arhangelu Mihailu u nadi da će pronaći snagu i hrabrost za suočavanje sa životnim izazovima.

Zaštitnik loze Nemanjića

Arhangel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji ima veliko poštovanje u našem narodu.
Naši predci tvrdili su da obilazi bolesnike i ukoliko stane kod njihovih nogu, ne predstavlja dobro, a ako bi stao kod glave znači da će bolesnik ozdraviti.

Ovaj dan podseća nas na važnost zajedništva i solidarnosti. Kroz molitve i slavlje, vernici dele radost i međusobno podržavaju jedni druge.

U duhu ovog svetkovinskog dana, želimo svim vernicima srećan i blagosloven Aranđelovdan, ispunjen mirom, radosti i duhovnom snagom.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *