Home » Danas počinje Uskršnji post

Danas počinje Uskršnji post

0

Dana počinje Uskršnji post, koji će trajati do 4. maja, a svaka nedelja Vaskršnjeg posta ima svoj naziv i sopstvena pravila, što znači da se posti na različite načine.

Prvi dan Uskršnjeg posta uvek je ponedeljak, pa se ovaj dan zove Čisti ponedeljak, kao i cela nedelja. 

  • Čista nedelja: Ova nedjelja označava početak Vaskršnjeg posta. Tradicionalno, običaj je da se čisti dom, ali takođe simboliše unutrašnje čišćenje duše i pripremu za duhovno putovanje tokom posta.
  • Pačista nedelja: U drugoj nedjelji posta, čitaju se evanđeljske priče o susretima Isusa s ljudima. Tokom ove nedelje posti se od ponedeljka do petka, dok je tokom vikenda dozvoljeno ulje.
  • Krstopoklona nedelja: U trećoj nedjelji posta, pažnja je usmerava na Isusovu patnju i stradanje. To je vrijeme za dublje promišljanje o žrtvi koju je Isus podneo za spasenje svijeta.
  • Sredoposna nedelja: Vernici se tada posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.
  • Gluva nedelja: Ovo je vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja.
  • Cvetna nedelja: Šesta nedelja Vaskršnjeg posta posvećena je biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda.
  • Stradalna nedelja: Ova nedelja posvećena je molitvi i pokajanju. 

Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića. Potom su njegovi sledbenici pred praznik kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste.

Iako većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju nedelju posta, i to na vodi, cilj vernika tokom Velikog posta je pristupiti pokajanju, praštanju i molitvi kako bi dostojno dočekali najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *