Home » Danas i sutra do čak 18 stepeni, u subotu 0! Evo kada nas očekuje jače zahlađenje

Danas i sutra do čak 18 stepeni, u subotu 0! Evo kada nas očekuje jače zahlađenje

0

Vreme u Srbiji u sredu i četvrtak obeležiće padavine, kiša, ali će biti relativno toplo za ovo doba godine, sa čak +18 stepeni Celzijusa u toku dana.
Posle tople srede pad temperature, bez snega u gradovima

Meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi najavljuje zahlađenje krajem nedelje, ali bez snega u nizijama, dok će sledeće sedmice biti ponovo suvo i relativno toplo, osim u mestima gde će biti magle.

U sredu se nad severnim predelima već ujutro očekuje kiša, koja lokalno može biti i obilnija.

Kako će preko dana jačati južno strujanje, sve do oko 16 sati smer premeštanja oblaka biće od juga ka severu, tako da će se padavinska zona iz severnih delova regiona izmestiti nad Austriju i Mađarsku. Sredinom dana nad fenskim delovima Bosne i Hercegovine i Srbije, uz južni vetar maksimalna temperature će lokalno biti i oko +18 stepeni Celzijusa, dok će na severu biti oko +10 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Spuštanje snežne granice na 300mnv

Očekuje da posle podne i u toku noći ka četvrtku hladan front uslovi spuštanje padavinske zone na jugoistok, tako da bi ona do četvrtak sredinom dana trebala preći i preko jugoistoka regiona. Uz manje zahlađenje sneg se očekuje uglavnom na preko 900 metara nadmorske visine. Južni vetar će oslabiti i okrenuti na umeren do pojačan, severozapadni, dok će duž Jadrana jugo smeniti bura.

U noći ka petku i u petak pre podne, nad južnim i jugoistočnim predelima regiona biće pretežno oblačno, a uz dalje zahlađenje snežna granica će spustiti oko 300 metara nadmorske visine, tako da bi snega na kratko na jugoistoku i istoku Srbije u petak moglo biti i u nizijama, ali bez formiranja snežnog pokrivača.

Nad ostalim predelima u petak će hladnije uz moguću pojavu vrlo slabih padavina. Dnevna maksimalna temperatura od +2 do +7 stepeni Celzijusa.

Za vikend suvo i hladno

U subotu i nedelju će biti uglavnom suvo, jutra hladna uz mraz, od -7 do 0 stepeni Celzijusa. Tokom dana maksimumi do +1 na istoku do oko +8 na zapadu regiona.

Magla, niski oblaci, suvo i stabilno

Čubrilo je objavio da će početkom sledeće nedelje serija snažnih ciklona, preko zapadne Evrope premeštati dalje na istok donoseći olujan zapadni vetar i kišu, dok će nad nama do oko srede dominirati polje anticiklona uslovljavajući suvo, stabilno i tiho vreme te će biti povoljnih uslova za maglu i niske oblake.

U predelima gde bude sunčano biće od +3 do +8, a u oblastima sa maglom oko 0 stepeni Celzijusa.

Najverovatnije bez snega za praznik

-Evropski model oko 20. decembra daje mogućnost prolaznog pogoršanja uz padavine i zahlađenje, ali vrlo je upitno hoće li se ono i realizovati, s obzirom na snažan signal za jak uticaj Atlantika oko tog datuma. Sa ovakvim proračunima modela verovatnoća nekog pravog zimskog Božića po gregorijanskom kalendaru je značajno opala i sada je vrlo verovatno da snega oko tog datuma, barem u nizijama, neće biti. Videćemo još u narednih dana u kom smeru će se sinoptika kretati ali trenutno su šanse dosta niske – zaključuje Marko Čubrilo.

Izvor:Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *