Home » DAN KADA JE U BEOGRAD STIGAO KIT: Morsku neman od 12 metara i 7.500 kilograma jedva smestili na kamion! Svi došli da ga vide

DAN KADA JE U BEOGRAD STIGAO KIT: Morsku neman od 12 metara i 7.500 kilograma jedva smestili na kamion! Svi došli da ga vide

0

Pre sedamdeset godina, početkom 1953., u Beogradu se mogao videti jedan bizaran prizor, koji zvuči gotovo nerealno. Naime, u prestonicu je na kamionu stigao kit od 12 metara ulovljen kraj jadranskog ostrva Pag u januaru te godine!

Kit je bio izložen četiri dana u Ulici proleterskih brigada broj 7, a prema pisanju tadašnjih novina, nastavio je svoj “put” za Novi Sad. Eventualno, kako su pisali, “biće izložen i u Subotici, a pri povratku u Osijeku”.

– Ova morska neman duga 12 metara i teška 7.500 kilograma jedva se smestila na kamionu i prikolicama. Oko ovog zaista retkog i jedinstvenog tereta počeo je odmah da se okuplja svet interesujući se o svemu u vezi sa njime – piše u tadašnjim novinama o tom događaju.

Podsećanje na ovaj događaj objavljen je na Facebook stranici “Crno-beli” Beograd , uz opis da se sličan događaj desio i 11 godina kasnije kada je u prestonicu stigao (u organizaciji cirkusa “Adria”) dvostruko veći, preparirani kit iz severnog mora.

Kako su pisali, do tada ga je moglo videti oko 140.000 ljudi u Rijeci, Ljubljani i Zagrebu.

– Sa kitom putuju ribari i pomorci sa Paga koji su učestvovali u njegovom hvatanju i ubijanju. Publici će objašnjavati pomorac Dujo Vilić koji je prilikom hvatanja kita, izlažući svoj život opasnosti, hrabro mu prišao i konopcima obmotao rep – pisalo je tada.

Kit je završio kao kostur u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu gde se i danas nalazi.

Izvor:Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *