Home » Cene nafte blizu 80 USD

Cene nafte blizu 80 USD

0

Cena nafte je u četvrtak na londonskom tržištu ostala blizu 80 USD, pošto su rastuće zalihe i rekordna proizvodnja u SAD zasenili nervozu zbog poremećaja globalne trgovine u Crvenom moru.

Cena barela na londonskom tržištu blago je ojačala, za 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,80 USD. Na američkom tržištu barel se trgovao po nepromenjenoj ceni od 74,26 USD.

Vlada SAD saopštila je u sredu da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje porasle za 2,9 miliona barela, na 443,7 miliona barela. Analitičari su predviđali da će pasti za 2,3 miliona barela. Takođe, vlada je izvestila da je prošlonedeljna američka proizvodnja sirove nafte dostigla najviši nivo od 13,3 miliona barela dnevno.

Cene na oba tržišta porasle su u sredu treći trgovački dan zaredom, podstaknute zabrinutošću investitora zbog poremećaja u trgovini jer se glavni prevoznici izbegavaju rute Crvenog mora, a duža putovanja oko Afrike povećavaju troškove prevoza i osiguranja. Oko 12 odsto svetskog pomorskog saobraćaja prolazi kroz Crveno more i Suecki kanal. Ali za sada, uticaj na zalihe nafte je ograničen, kažu analitičari, pošto se većina bliskoistočne nafte izvozi kroz Hormuški moreuz.

– Verujemo da su male šanse da će poremećaji imati trajne posledice na cenu energije… Preusmeravanje brodova usporava globalne lance snabdevanja, ali ne i obim proizvodnje – rekao je Ehsan Khoman iz MUFG-a. Dodao je da dodatni troškovi nastali zbog dužih putovanja oko Rta dobre nade u Južnoj Africi “prete da raspiruju vatru globalne inflacije baš kada je američka centralna banka, Fed, signalizirala da se sprema da smanji stope 2024. .

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je zasebno izvestila da je barel naftne korpe njenih članica u sredu porastao za 2,05 USD, na 81,24 USD.

Izvor: ekapija.com

Foto: unsplash.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *