Home » Božićni prijem kraljevske porodice obradovao više od 1.000 dece

Božićni prijem kraljevske porodice obradovao više od 1.000 dece

0

Današnji božićni prijemi na Belom Dvoru u Beogradu, domu Kraljevske porodice Srbije, bili su neizmerno dirljivi. Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princesa Katarina su srdačno ugostili više od 1.000 ugrožene dece iz Srbije i Republike Srpske. Među gostima su bila deca bez roditeljskog staranja, deca sa teškoćama u intelektualnom razvoju i socijalno ugrožena deca, uzrasta od jedne do četrnaest godina, koja su imala jedinstvenu priliku da zajedno sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima dožive magiju božićnih praznika.

Svečanost je dodatno obogatila prisutnost Njegova Preosveštenstva patrijarha srpskog Porfirija, Episkopa topličkog G. Petra, kao i državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, G. Lava Grigorija Pajkića.

Vrhunac ovog divnog događaja bio je trenutak kada su Prestolonaslednik Aleksandar i Princesa Katarina lično delili poklone deci, zajedno sa mnogim prijateljima. Ovi božićni prijemi su postali tradicija koju su Njihova Kraljevska Visočanstva započela 2001. godine po povratku u Srbiju, a imaču svoje korene u porodici Karađorđević, koja je organizovala slična okupljanja gotovo čitav vek.

Organizacija ovih prijema bila je moguća zahvaljujući velikom zalaganju Humanitarne organizacije Lifeline iz Čikaga i njenih dobrotvora. Hiljade poklona, uključujući odeću, obuću, igračke, higijenske pakete i školski pribor, uručeno je danas, ali i juče, kada je Princesa Katarina posetila tri ustanove u Beogradu i lično uručila namenjene darove.

Osim poklona, Lifeline Čikago i Fondacija Princese Katarine u Beogradu su koordinisale i dostavu hrane za božićnu trpezu dece u domovima, kako bi najmlađi uživali u prazničnom obroku.

Ova dragocena inicijativa takođe je naišla na podršku dece iz beogradskih internacionalnih škola, koja su zajedno sa svojim nastavnicima učestvovala u humanitarnoj akciji “Deca pomažu deci”, donoseći poklone u Dvor, koji su danas podeljeni njihovim vršnjacima.

Uz muzički program dečjeg hora šabačke eparhije “Sv. Jovan Bogoslov” i posetu Deda Mraza, ovi prijemi su pružili nezaboravan doživljaj za sve prisutne. Njegovo Preosveštenstvo Episkop Petar obratio se deci, deleći sa njima značaj i radost Božića, a zatim im je uručio blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha, kao i ikonice, dar Srpske pravoslavne crkve.

“Prilika da uživamo u svakom trenutku sa ovom divnom decom, da im pružimo ljubav, da se osećaju kao kod kuće i znaju da nisu zaboravljena, poseban je blagoslov. To je dar po sebi, najveći dar na celom svetu. Beli Dvor i Kraljevski Dvor nisu samo naš dom, oni su dom svih vas. Kada vidimo svu decu kako se ovde igraju i smeju, to unosi veliku, posebnu radost u naša srca. Moj suprug i ja smo veoma srećni zbog radosti darivanja koju je ovaj dan doneo deci, ali i svima nama”, izjavila je tom prilikom Nj.K.V. Princesa Katarina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *