Home » Bolno prisećanje na stravičan masakr u Ribnikaru

Bolno prisećanje na stravičan masakr u Ribnikaru

0

Ispred ulaza u školu „Vladislav Ribnikar” u Beogradu, tišina svedoči o nezapamćenoj tragediji koja se dogodila pre godinu dana. 3. maja 2023, devetoro dece i čuvar izgubili su živote u masovnom ubistvu koje je u crno zavilo celu Srbiju. Zgrada škole, sada prekrivena tkaninama s plavim pticama, postala je simbol sećanja na stradale. Na prozorima, umrlice i slike preminulih dece ostale su kao nemi svedoci tog strašnog događaja. Tog 3. maja bezbrižnost dece nakon prazničnog raspusta i ushićenost pred susret sa drugarima nisu ni slutili da će se ovakva tragedija dogoditi. U 08:41 trinaestogodišnjak naoružan je ušao u školu i prema predhodno napravljenom spisku koji je sastavio krenuo da puca, devetoro nevine dece i čuvar ubijeni su…

Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović tog jutra poslednji put su se zaputili ka OŠ „Vladislav Ribnikar”.

Godinu dana kasnije, tačno u 08:41 obeleženo je programom „Buđenje” u Ulici kralja Milutina 10 kada su ispred škole porodice, prijatelji i građani odali počast nastradalima. Dok su mediji u Srbiji u 8.41 časova prekinuli emitovanje programa na minut u znak sećanja na devetoro učenika i čuvara te škole.

Deo Ulice kralja Milana, od Njegoševe do Krunske, nazvan “Prostor tišine”, biće zatvoren za saobraćaj do 19.30, kako bi građani mogli da odaju počast stradalima.

Porodice stradalih nastoje da očuvaju uspomenu na svoje najmilije, postavljajući sveće, igračke i saksije s cvećem ispred škole. Ograda koja je nekada bila ispunjena porukama i plišanim životinjama sada je prazna, ali sećanje na decu koja su izgubila život ostaje neizbrisivo.

Na sajtu škole, u odeljku „Naši anđeli”, stoji tužna poruka o neispunjenim obećanjima i bolu koji će zauvek ostati u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije. I dok se društvo pokušava nositi s ovom tragedijom, sećanje na masakr u školi „Vladislav Ribnikar” ostavlja tugu u srcima svih ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *