Home » Beograd dobio prvi urbani foto-bioreaktor „LIQUID 3”

Beograd dobio prvi urbani foto-bioreaktor „LIQUID 3”

0

Da li znate šta je tečno drvo? Mnogi verujemo ne znaju ni da to postoji. Ne samo da postoji već se jedno nalazi u samom centru Beograda.

Ali prvo da objasnimo o čemu je reč.

„LIQUID 3“ – prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji – predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima gde su njegove koncentracije najveće.

Terablo bi naglasiti da više od polovine stanovnika Srbije živi u urbanim naseljima, čak 59 odsto, i taj broj se stalno povećava. To u mnogome utiče na gustinu naselja, kvalitet života, povećanje broja vozila na ulicama, zagađenje i povećanje štetnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Problem u urbanim sredinama je ponekad manjak slobodnih površina za ozelenjavanje. E tu nastupa „LIQUID 3“.

A kako funkcioniše?

U akvarijumu od 600 litara vode se nalaze alge koje vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze u direktnom procesu proizvode čist kiseonik. Te mikroalge, koje se nalaze u ovom bio reaktoru, menjaju dva drveta starosti 10 godina ili 200 kvadrata travnjaka. Sistem je isti jer i drvo i trava vrše fotosintezu i vezuju ugljen-dioksid. Ono što je prednost mikroalgi je što su efikasnije 10 do 50 puta u odnosu na drvo.

Kakve su to alge?

U pitanju su jednoćelijske slatkovodne alge, koje postoje u barama i jezerima u Srbiji i mogu da rastu u vodi iz česme, a otporne su na visoke i niske temperature. Ceo sistem ne zahteva posebno održavanje – dovoljno je na mesec i po dana ukloniti biomasu nastalu deljenjem algi, koja može da se koriti kao odlično đubrivo, sipati novu vodu i minerale, i alge nastavljaju da rastu beskonačno.

Gde možete videti ovo “tečno drvo”?

Drvo se nalazi u samom centru grada, konkretno ispred opštine Stari grad. Projekat je osmišljen da bude i multifunkcionalan, projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujući kojoj klupa ima rasvetu tokom noći.

Ovaj projekat ima za cilj da popularizuje i raširi primenu mikroalgi u Srbiji, jer se one mogu koristiti u prečišćavanju otpadnih voda, kao kompost za zelene površine, za proizvodnju biomase i biogoriva, kao i za prečišćavanje vazduha od izduvnih gasova iz fabrika. Ceo projekat je zdušno podržala beogradska opština Stari grad jer se ovakvim inovativnim rešenjima direktno doprinosi poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana, javnog zdravlja i čistije životne sredine.

Izvor:Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *